Шефът на „Пирогов”: Заведенията да затворят, трябват по-сериозни мерки

0

- Advertisement -

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти“, коментира пред БНР директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му капацитетът на болницата е почти запълнен.

Балтов и шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски са единствените сред управляващите кризата, които настояват за мерки. Премиерът и здравният министър твърдят, че ситуацията е под контрол, а главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев не отварят и дума за допълнителни мерки. Така заведенията работят в цялата страна, а в понеделник министър Костадин Ангелов разреши и отварянето на цирковете от 1 април, след като се срещна с техни представители, напомня „Сега”.

В „Пирогов“ са настанени 11 деца с ковид. Те са в добро състояние, лекуват се с венозни антибиотици. Днес на среща при здравния министър Балтов ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София. „Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла“, поясни Балтов. В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с Covid-19 и 48 за реанимационни дейности.

- Advertisement -

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“. Според математическия модел пикът се очаква до две-три седмици и колко ще бъде плавен или висок, зависи от нас, подчерта професорът.

Лекарят обясни, че макар и в момента ваксинацията с „АстраЗенека“ да е временно спряна, препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“ продължават да се поставят по списъци – първа, втора и трета фаза. Има все още много желаещи за ваксинация по тези три фази, каза Балтов. Появили са се допълнително още лекари, които искат да се ваксинират. За „Пирогов“ те са 180. Според болничния директор скептицизмът и сред учителите за ваксините отдавна е преминал и „трендът е над 50% да имат желание да се ваксинират“.

Партидата на „АстраЗенека“, спряна от Австрия – ABV5300, е използвана и в „Пирогов“ в края на февруари и няма информация за проблеми и оплаквания извън нормалните локални реакции в първите 24 часа. „Аз мисля, че съмненията и безпокойствата ще бъдат бързо премахнати“, коментира Асен Балтов.

По думите му „южноафриканският вариант на коронавируса е най-възможно да достигне до България. Там трябва да сме много подготвени и много сериозно да се прави карантиниране на всички, които идват от този континент. Както е британският за Европа, така е южноафриканският за Африка – той буквално се е настанил, над 95% от случаите вече са с този щам“, отбеляза още проф. Балтов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече