Бг почин: Изборните комисии – без карантина

0

- Advertisement -

Българската практика в прилагането на противоепидемичните мерки се обогати. Оказа се, че общите правила за карантиниране не важат за избирателните комисии. Точно такъв казус се развива в момента в Ямбол и най-вероятно няма да е единичен. Той е съпътстван от доста любопитни подробности.

За наличието на коронавирус в Районната избирателна комисия (РИК) в Ямбол бе съобщено вчера – един от членовете е дал положителна проба. Той е карантиниран, но другите 14 членове продължиха безпроблемно присъствените заседания. От РЗИ съобщиха пред местни журналисти, че се водят от Изборния кодекс, който не разглежда въобще подобни ситуации. А председателят на РИК Екатерина Янева заяви, цитирана от БНР: „Всички знаем какво се случва с контактните лица, но нямаме такива предписания. Никой не се е обадил, за да каже, че трябва да ни карантинират. Но то няма и правила в тази насока от ЦИК, съгласувано с Министерство на здравеопазването”.

Потърсена за коментар, главният секретар на РЗИ-Ямбол Донка Желева доразви пред „Сега” тезата за липсата на нормативи. „Няма разписана процедура какво да се прави при такъв случай. Дори няма процедура за онлайн заседания.

Нямаме протокол, по който да действаме”,

заяви Желева, уточнявайки, че е юрист. Тя допълни, че още преди съставянето на РИК-овете хипотезата за разболял се член била повдигана, но отговор какво ще се прави липсвал. Тя разказа, че заразеният човек не посочил колегите си от РИК като контактни лица. Освен това не било съвсем сигурно с каква периодичност заседава комисията, а и дали миналата седмица заразеният член е присъствал (това е от значение за определяне контактни ли са другите от РИК). Каза още, че липсват резервни членове на комисията. Към всичките тези (полу)обяснения тя добави и още едно, чисто практическо – карантинирането на РИК би означавало спиране на изборите в региона.

Проверка на „Сега” показа, че в специалните изборни инструкции на Министерството на здравеопазването наистина липсва информация как се процедира с членовете на РИК, контактни със заразен колега. Записано е единствено, че ако някой прояви симптоми, се изолира на момента и се вика лекар.

Изолацията на конкретния човек е посочена като единствена мярка

и при симптоми на член на секционна комисия (СИК) в изборния ден. Не се знае какво се случва с колегите му от комисията – тази неяснота не е за пренебрегване, тъй като българската практика познава „арест” на СИК-ове с дни в спортни зали; така например, ако член се разболее на 4 април и веднага му бъде направен тест, пробата може да се окаже положителна в периода, през който колегите му са барикадирани в множеството край изборните чували.

Експертът по медицинско право Мария Шаркова коментира пред „Сега“, че няма нужда от специални правила за членовете на РИК и СИК  в Изборния кодекс, защото той не урежда отношенията, касаещи опазването на общественото здраве. Според нея РЗИ не трябва да действа в условията на оперативна самостоятелност, а да установи близките контактни лица и да ги постави постави под карантина. Тя е на мнение, че при ямболския случай важат общите правила за карантина.

Цялата история обаче сочи, че се цели не да бъде спазен духът на наличните правила. Стремежът е

казусът да бъде формално „наместен“

според правилата така, че да не се възпрепятства комисията. В резултат хора, които заседават в обща стая, се оказват неконтактни. Всичко това се случва при изостряща се епидемична обстановка.

ТЕСТОВЕ

- Advertisement -

Главният секретаря на РЗИ – Ямбол Донка Желева съобщи пред „Сега” още подробности около случая. Заразеният член на РИК не се обадил сам, името му било уловено от РЗИ в електронната система, която отчита положителните резултати. След пробата му пък само 5 от другите 14 души се явили за бърз тест, като всичките те били с по две дози ваксина (резултатите – отрицателни). В крайна сметка се оказва, че комисията не само не излиза в карантина, но и продължава заседанията без тестове на рисковите членове.

ЩО Е КОНТАКТ

Правилата на здравното министерство сочат, че т.нар. близък контакт е налице при:

– съжителство в едно домакинство с пациент с COVID-19;

– директен физически контакт с пациент с COVID-19 (напр. ръкостискане);

– директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на пациент с COVID-19 (напр. при опръскване при кихане, допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце);

– директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.;

– престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи и др.) с пациент с COVID-19 за ≥ 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра;

– медицински специалист или друго лице, полагащо директни грижи за пациент с COVID-19 или лабораторен персонал, обработващ клинични проби на пациент с COVID-19 без препоръчаните лични предпазни средства или с евентуално нарушена цялост на личните превозни средства;

– пътуване в самолет в близост до лице с COVID-19 (до две места във всички посоки), придружител при пътуване или лица, полагащи грижи, членове на екипажа, обслужващи дадения сектор, където седи заболелия (ако тежестта на симптомите при заболелия или негово преместване/движение сочи за по-голяма експозиция за близък контакт може да се определят и други или всички пътници в самолета).

– При определяне на близките контактни на потвърден случай на COVID-19 трябва да се има предвид всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптомите при заболелия. Ако потвърденият случай е асимптоматичен, като контактен се определя всяко лице, осъществило контакт със случая в рамките на 48 часа преди до 14 дни след вземането на пробата, довела до лабораторното потвърждаване.

Автор: ДИЯН ИВАНОВ

Източник: „СЕГА”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече