„Политико“: Борисов се включи в групата на Курц за натиск без шанс за успех

0

- Advertisement -

Групата на Курц за натиск“ – така брюкселското издание „Политико“ нарича вчерашното събиране във Виена на премиери от Централна и Източна Европа, подкрепили инициативата на австрийския канцлер да се поиска „корекция“ на механизма, с който в ЕС се разпределят дозите с ваксини.

Себастиан Курц посрещна няколко посетители от други държави, които напоследък осъзнаха, че е трябвало да поръчат повече ваксини, когато са имали възможност да го направят, пише изданието в бюлетина си. Сега искат коригиращ механизъм за бъдеще, за да се разпределяли ваксините „справедливо“, но във вторник Курц направи крачка назад от някои от критиките си, като заяви, че „това не е по вина на Европейския съюз“

Въпросът, който бе повдигнат в писмо в петък, се обсъжда днес на ниво посланици в Брюксел, за да има някаква уточнена позиция, когато лидерите на страните от ЕС седнат на масата следващия четвъртък и петък. Отсъствието на подготовка в този град е знак за катастрофа, обяснява изданието.

Групата си търси приятели – някой, който да помогне за национални решения, които се оказаха неподходящи, коментира още „Политико“. Но шансовете им са нулеви. „оригиращ механизъм“ означава, например, Австрия да получи при разпределянето на следващите пратки с ваксини повече дози. На 11 март Курц получи авансово 100 000 дози от ваксината на Pfizer за район от страната, но срещу строг оспазване на режим, според който напускането на района може да става само след отрицателен PCR тест.

- Advertisement -

Това ограничение действа до 25 март и сега Курц се надява да бъде възнаграден за решителните си действия, но това едва ли ще се случи, обяснява изданието след разговор с дипломат. Не е изненадващо някой под вътрешен натиск да прехвърля вината на ЕС, но разликата този път е, че група държави се опитват да измъкнат нещо от други държави членки. Подобна игра, в която печели само единият, едва ли ще се увенчае с успех.

Когато австрийският канцлер свика извънредна пресконференция, за да обяви, че едва напоследък „открил“, че ваксините се разпределят не според дела от общото население на ЕС, „Политико“ обясни, че ситуацията се дължи на действия и решение на неговото и другите правителства в съюза.

В реакцията си Европейската комисия бе достатъчно възпитана да не напомня на Курц, че просто е можел да се обади на своя представител в комитета на ЕС за разпеделяне на ваксините (австриецът е зам.-председател там) и той да м обясни как работи механизмът, допълва изданието.
Както обяснява „Дер Щандарт“, няколко правителства, включително тези на Австрия и България, са избрали да заложат изключително много на по-евтината ваксина на AstraZeneca, докато Германия, Франция и други са купили непоисканите дози от т.нар. студени ваксини. И сега, когато AstraZeneca изпитва затруднения с изпълнение на поръчките, Курц и пирятелите му се почувстваха изоставени.

Още на 7 януари – далеч преди да бъде одобрена ваксината на AstraZeneca на 29 януари – „Политико“ написа, че Германия вече си е осигурила 30 милиона дози BioNTech/Pfizer чрез двустранни споразумения. Това бе, към онзи момент, почти една трета от дозите за германци от този продкт. Берлин си е осигурил и 50 милиона от 160-те милиона дози на Moderna – ваксината, за която се твърди неофициално, че е най-скъпата в ЕС. Всичко това са непоискани от други държави обеми отполагащото им се според дела на населението им от общия за ЕС. От тази възможност се възполдваха още Франция и Дания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече