БАН представи разработката на българска ваксина срещу COVID-19

0

- Advertisement -

За първи път днес беше представена разработката на българската ваксина срещу COVID-19, както и PCR китове, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, биокерамика по космическа технология и много други разработки на БАН, съобщи пресцентърът на Академията.

Едно от най-дългоочакваните бизнес събития – „Наука за бизнес“, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ и БАН, се състоя изцяло онлайн на живо от виртуално студио и представи най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес.

Събитието бе открито от акад.Юлиан Ревалски – председател на БАН, и от д-р Бойко Таков – изпълнителен директор на ИАНМСП. Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев приветстваха участниците във форума.

На форума за първи път публично бе представена и разработката на родната ваксина срещу COVID-19, дело на Института по микробиология към БАН. Проф. Пенка Петрова разказа повече за качествата на прототипа, сред които възможността да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса, притежавайки възможност да спомогне за имунния отговор на различни мутации на вируса, като наред с това би могла да бъде и впръсквана за разлика от настоящите, които се инжектират.

- Advertisement -

Наред с ваксината, бяха представени и други разработки на БАН, свързани с пандемията – роден PCR кит за детекция на патогени, разработен от Института по молекулярна биология, както и специализирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии на Централната лаборатория по приложна физика в Пловдив.

С близо 20 презентации бяха показани също специална технология, използвана и на Международната космическа станция за биокерамика за целите на ендопротезирането, разработена от Института за космически изследвания и технологии. Направена бе и демонстрация на робот, който дава възможност за транспортиране на стоки в предприятия и фабрики.

Пред над 500 зрители – представители на бизнеса, собственици на компании и иновационни ентусиасти, учените от БАН представиха още проекти на Академията за оптимизация на индустриалните задачи, за 3D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, електро- и топлопроизводство, за съхранение на енергия, медицина, вирусология, фармацевтична промишленост, лозарство, винарство и много други. Бяха показани технологии с криоконсервация на жива материя на Института по физика на твърдото тяло, както и добри примери за сътрудничество между бизнеса и Академията, и продукти, реализирани в партньорство, информират от БАН.

Източник: БТА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече