БГ-ваксината срещу Ковид-19: Ще благоволи ли властта да й обърне внимание?

0

- Advertisement -

„Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена и представлява пептидни частици, парченца от спайковия протеин на коронавируса. Най-интересното е, че не залагаме само на мутиращите части, а и на немутиращите. Тази ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса.” Това обясни пред Нова тв д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен вчера.

„На този етап фонд „Научни изследвания” се ангажира с проект, който е за втори прототип на ваксината. За да довършим първия, ще ни трябват средства. Представихме нашите резултати на здравния министър, които той все още разглежда. Надяваме се да ни обърнат внимание”, изрази надежда тя властта да обърне внимание на родните учени и техните прототипи.

По думите й стана ясно, че френският институт „Луи Пастьор” ще финансира частично изпитванията върху хора на по-късен етап, а за останаата част от сумата е открита сметка, на която всеки може да дари. Тя е публикувана на сайта на Института.

- Advertisement -

Според учения, дотук се изследва ефективността, имуногенността и безопасността на прототипа върху миши модели. „Мишките имат клетки от човешката имунна система. Към момента те са само ваксинирани, но ще бъдат транспортирани към безопасна лаборатория, където да се тества ефекта от заразяване”.

 Д-р Петрова разясни и какъв е пътят за одобрение на препарата у нас: „За да бъде регистрирана българската ваксина, първо трябва да излязат резултатите от изпитанията върху мишки. Към момента те са доста обещаващи.  След това е необходимо да бъде намерено финансиране за експериментите върху хора в трите фази.”

Дали научните разработки на родните учени ще видят бял свят, а България ще стане поредната държава, която произвежда собствена ваксина срещу Ковид-19 предстои да разберем в недалечно бъдеще.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече