ЕМА вписва възможни тромбози в характеристиката на „АстраЗенека”

0

- Advertisement -

Европейската агенция за лекарствата ще вземе днес решение за промяна в кратката характеристика на ваксината на „АстраЗенека“. Ще бъде добавено, че е възможна появата на тромботични и тромбоцитопенични инциденти.

Това заяви българският представител в ЕМА проф. Илко Гетов по БНТ. На базата на направения анализ на получената информация от държавите членки и трети страни, вчера Комитетът по лекарствената безопасност заключи, че би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината, и пациентите да се наблюдават за известен период от време“, обясни той.

Подобни инциденти в страните от ЕС са повече при хора до 55-годишна възраст и жени, каза още проф. Гетов.

- Advertisement -

„Ваксинацията с „АстраЗенека“ в ЕС беше повече сред по-младите хора. Докато в Обединеното кралство е точно обратното, там са повече ваксинираните възрастни и тази диспропорция между появата на тези инциденти при по-възрастни и при по-млади ни кара да бъдем много внимателни“, коментира проф. Гетов, цитиран от Офнюз.

Преобладават типичните за ваксинирането реакции, но има и по-редки, които са с честота 1 случай на 1 млн. ваксинирани. Има публикувана информация, че на 30-ия ден след прекарана инфекция 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% тромбоцитопенични реакции.

„В България няма засечени реакции, ако не са се появили до 14 ден след първата игла, шансът е почти нулев да има след втората игла. У нас честотата на поява на нежелани реакции по принцип за ваксините остава в рамките на предвидимото – около 2 реакции на 1000 ваксинирани.

От началото на тази седмица ваксинираните преобладават пред прекаралите заболяването, тоест, ние започваме да трупаме колективен  имунитет, каза още професорът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече