Оптимистично: Ефект от затварянето ще има, пресметна математик

0

- Advertisement -

Ефект от десетдневното затваряне ще има, твърди преподавателят в Департамент „Информатика“ на Нов български университет Лъчезар Томов. Ще има видим спад в броя на случаите на Covid-19, но няма да е достатъчно, прогнозира той в предаването „Преди всички“ на БНР.

„За тези десет дни с 30% може да спаднат случаите, ако се изпълни правилно локдаунът. /…/ За 30 дни ще има поне двоен спад, може да спаднат и до 1 000 случая на ден.“

Според него вече се вижда ефектът от връщането на гимназистите у дома и е налице „обръщане в някаква степен на скоростта на разпространение“.

„Първата седмица се обръща скоростта, а вече нивото, за да спадне, трябва да мине още една седмица от една мярка“, поясни Томов.

Според Томов правителството „дава на хапки трудните неща“, за да бъдат възприети от обществото. Той изтъкна, че в България има подходящи условия да има по-либерални мерки, защото населението е доста разпръснато, има региони, в които няма никакъв трафик или трафикът между регионите е много слаб.

- Advertisement -

Томов е оптимист, че до края на годината ваксинирането у нас ще се случи.

Ако до юни се ваксинират два милиона души у нас, в комбинация с поне два милиона, преминали през вируса, съчетано с лятото може да ни накара да забравим за епидемията до септември, подчерта математикът.

В момента 10 души заразяват средно 13, сочат неговите изчисления.

Ако британският вариант е достатъчно разпространен и няма място за още ръст, ще започнем да виждаме бързо спад, изтъкна Лъчезар Томов.

Той определи пътуванията към Занзибар като „голям риск за националната ни сигурност, даже за европейската.”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече