От РИК алармират за проблеми заради протоколите на вота

0

- Advertisement -

Членове на секционни комисии предупредиха за сериозна вероятност от грешки в протоколите и опашки при предаването им заради новия формат на протокола за изборите.

„Възможни са грешки, тъй като протоколът е силно усложнен – въвеждат се данни от хартия и машина, а от предишни избори знаем, че СИК срещна трудности с това. Отделно обемът на протокола е огромен – 20 страници формат А3“, заяви председателят на 25 РИК-София Валери Цолов пред бТВ.

Протоколът се попълва от членовете на СИК при отчитане на изборните резултати, след това отива в РИК. Член на РИК проверява наличието на всички страници, дали е подписан от всички членове на СИК и после той се предава на „Информационно обслужване“ – въвеждат се в компютър данните, след което се връща обратно в член на РИК, който прави задълбочена проверка на всяко едно число. Едва след това протоколът се приема. Процедурата отнема поне един час, обясни технологията Цолов.

- Advertisement -

Той уточни, че тази година ще има и много членове на СИК, които за първи път са в комисиите, тъй като повечето опитни членове са в рисковите групи.

„Протоколът изобилства от излишна информация, която не дава добавена стойност, а само ще затрудни. Няма да има адекватно обучение на СИК, то ще е онлайн, членовете на СИК няма да видят физически машината“, изтъкна още Цолов.

ЦИК е била уведомена чрез писмо за проблема още преди три седмици, но досега не е реагирала.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече