Ето кой ще произвежда ваксините, обещани от Борисов… Домусчиеви запретнаха ръкави! Започват производство в завод в Разград!

0

- Advertisement -

Новият завод на братя Домусчиеви в Разград до месеци ще започне производството на милиони дози ваксини срещу Covid-19, с които ще бъдат спасени милиони животи, а Европа ще си отдъхне. Това обяви премиерът Бойко Борисов от новия завод на „Биовет“ в Разград, който в сряда получи сертификат за първокласен инвеститор.  

Както обичайно, живото предаване беше излъчено на Фейсбук страницата на премиера. Той беше придружаван от неизменния си спътник заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов и водачът на листата на ГЕРБ в Разград Десислава Атанасова.

Премиерът Борисов не каза ваксини на кои компании ще се произвеждат в Разград и дали вече има подписани договори за това, но уточни, че ще изпрати в Европейската комисия на какъв етап на езграждане е базата ни.

„Имаме готовност за започване производството на български ваксини. Обещах пред Европейската комисия да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. За 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас“, каза Бойко Борисов.

Той похвали и инвеститорите в завода – братята Кирил и Георги Домусчиеви, които не присъстваха на инспекцията, а вместо тях беше мениджмънта на „Хювефарма“.

„За наша радост, вие сте мислили далновидно и, докато другите започват да правят, ние сме на етап монтиране на машини. Това е голямо предимство. Преди една година се борихме всички във военната промишленост да има инвестиции, новата война я видяхме каква ще е. Който има заводи за ваксини, заводи за лекарства и мощна фармацевтична продукция, ще е номер 1 във всичко“, каза Борисов пред присъстващите представители на завода.

„Дори след като всички показно се ваксинираха с „Астра Зенека“ – и френският премиер, и Ангела Меркел каза, че ще се ваксинира, активността в Европа е под 30%. Така че друго е да си произвеждаме тук ваксини“, отбеляза Борисов. Той разпореди да се изготвят прецизно всички сертификати и документи, необходими за производството.

Премиерът остана впечатлен, че в завода ще има склад за съхранение на продукцята, в който ще се поддържа температура от минус 186 градуса.

Инвестиция за 400 млн. лв.

- Advertisement -

През седмицата Министерството на икономиката съобщи, че компанията за производство на лекарства за ветеринарната медицина „Биовет“, която е собственост на братя Домусчиеви, ще строи нов завод в Разград за 400 милиона лева.

Проектът предвижда нов завод за разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и фотоволтаична централа в  Разград за собствени нужди.

В резултат на реализацията на проекта ще бъдат разкрити 350 нови работни места.

Проектът получи сертификат за инвеститор клас „А“. На интернет страницата на Българската агенция за инвестиции обаче няма нито ред за този проект, както и на интернет страницата на „Хювефарма“. Братя Домусчиеви също публично не са представяли новата си инвестиция.

Прототипът на българската ваксина

Междувременно в четвъртък по време на форума „Наука за бизнес“ за първи път беше представена публично разработка на българската ваксина срещу Covid-19, дело на Института по микробиология към Българската академия на науките. 

По време на събитието проф. Пенка Петрова разказа за качествата на прототипа. По думите ѝ българската ваксина ще има възможност да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса. Освен това тя дава възможност да се даде имунен отговор на различни мутации на коронавируса. Българската разработка би могла да бъде и впръсквана за разлика от сега прилаганите ваксини, които се инжектират, каза още проф.Петрова.

По време на форума, освен ваксината, бяха представени и други разработки на БАН, свързани с пандемията – роден PCR кит за детекция на патогени, разработен от Института по молекулярна биология, както и специализирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии на Централната лаборатория по приложна физика – Пловдив.

Преди това имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов, който води листата на „Има такъв народ“ във Велико Търново,  публикува на страницата си във Фейсбук, че са нужни 120 000 лв. за разработването на българската ваксина и обяви дарителска сметка. Той също каза, че разработката на БАН ще създава имунен отговор срещу всички мутации на коронавируса. По думите му са  нужни по няколко месеца (при това в най-добрия случай) за всеки един от етапите за одобрение на препарата, за да бъде внедрен у нас, – изпробване върху доброволци, върху болни, както и одобрение от лекарствените регулатори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече