Последната кражба на една порочна власт: Готвят небостъргач за чиновници край „Арена Армеец“

0

- Advertisement -

В края на мандата си кабинетът “Борисов” се втурна да подготвя небостъргач за чиновници на “Цариградско шосе” в близост до зала “Арена Армеец”. На терен от 24.8 дка ще бъдат изградени две офис сгради – едната със 75 м височина до кота корниз, а другото – 50 м, съобщи в. „Сега“, който е сигнализиран от жители на район „Младост“, към който попада теренът на парка.

Зад проекта стоят “Държавната консолидационна компания“ и „София тех парк“. Двете държавни структури са подали искане до Столична община за изготвяне на нов устройствен план на два имота в местността „Къро“, като ПУП-ът е изработен бързо и е минал през всички обществени обсъждания. Главният архитект на столицата Здравко Здравков е одобрил плана на 9 март и ако заповедта не бъде обжалвана, ще отвори пътя пред самото проектиране и строителство, са посочили пред вестника жители на район „Младост“.

Заповедта на Здравков, с която е одобрен ПУП-а, посочва, че новото предназначение на имота е за „правителствен комплекс от сгради за нуждите на държавната администрация“ (в действалия до момента ПУП предназначението е за научно-технологичен парк).

- Advertisement -

„Промяната в предназначението е обоснована от възникването на нова държавна нужда за създаване на правителствен комплекс от сгради за държавната администрация“, пише още в заповедта на Здравков. Към офис сградите се залага и надземен гараж с ограничение за кота корниз до 20 метра.

В момента няма никаква яснота какво точно се предвижда да се помещава в новия правителствен комплекс.

Първи за нов правителствен център на 4-ти километър заговори бившият премиер Сергей Станишев, като България проведе международен конкурс за новото сити на София. Тогава се споменаваха рекордни суми за реализацията на проекта в размер на близо 5 млрд. евро.

Кабинетът “Борисов” за първи път демонстрира приемственост по идеята на 13 септември 2019 г. Тогава е взето решение в бъдеще там да бъде преместено Министерството на здравеопазването, което в момента се помещава на площад “Света Неделя”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече