Проблем е политиката да се меси в здравеопазването, смята Генчо Начев

0

- Advertisement -

Много е лошо, когато политиката се намесва в здравеопазването, защото медицинските аргументи са за затваряне и много сериозни мерки. Това каза проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в нделното предаване „120 минути“ по бТВ.

„Системата все още издържа. Ще се преструктурират легла, персоналът обаче изнемогва. Това не трябва да се забравя“, каза още той. Според него хората, които протестират, трябва да влязат само за една седмица в отделенията и да видят болните хора и тогава да продължат да протестират.

Според него още в началото не е имало шокова терапия. „Ако имаше шокова терапия, в началото да се вземат строги мерки, да се изпълняват, стриктно да се следи за изпълнението на тези мерки, нямаше да има такива резултати. Ние постигаме едни мерки, разхлабваме ги, щото мислим, че сме се отървали – обаче идва следваща вълна“, поясни кадиоогът.

- Advertisement -

По думите му е логично в тези дни на ограничителни мерки до края на този месец да се получи плато, а случаите на заразени да намалеят.

 Той отбеляза, че в страната ни не е прецедент да се провежда избори в условията на пандемия. „Не мисля, че изборите са проблем. Проблем е политиката, когато влиза в проблемите на здравеопазването и на медицината. След десетия ден ще се види как стоят нещата. Това не са особено строги мерки. Никой не е казал да си останем вкъщи и да пускаме sms, зад а излезем“, допълни още той, цитиран от „Офнюз”. И отбеляза, че в страната ни не е имало вечерен час.

Директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ обясни, че в последните дни няма свободни легла, както и в повечето болници. „Изпълнили сме всичко, което сме уговорили при министъра на здравеопазването като брой на леглата, но те са се запълниха. Особена е нуждата от интензивни грижи“, посочи още проф. Начев. По думите му в болницата са останали 20 интензивни легла, а от понеделник предстои да се разкрият още 20.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече