Кризата „под контрол” на властта: Болниците претъпкани, пращат ковид-пациентите в столова

0

- Advertisement -

Отделенията са препълнени, разкриват се нови, пациентите са изплашени  – такава е ситуацията в момента в доста болници в България. Положението много прилича на вече видяните събития през есента. Има дори случай на пациенти с COVID-19, настанени в столовата.

„Отделенията са пълни. Болните са стресирани – искат болница. Докарваме ги, редим ги по коридорите. Места няма, чакат да изпишат едни – да дойдат други.Повечето от тях са уплашени“, разказа служител на Спешното отделение на болницата в Ловеч пред БНР. 

В Сливен пък пулмологичното отделение бе преобразувано в звено за лечение на коронавирус. Причината е изчерпване на капацитета на леглата в останалите звена. „Към момента в болницата се лекуват 130 души. Само от 19 до 21 март общият брой на приетите с коронавирус е 46“, съобщиха отМБАЛ „Д-р Иван Селимински“

Тежко е положението и в Благоевград. „Вътрешното отделение е пълно“, съобщи завеждащият му лекар д-р Румен Кондев. Вчера се е наложило да бъдат настанени двама души и в столовата. Днес, след изписване на излекувани пациенти, двамата са преместени в стаи. Но отново се е наложило новопостъпила жена да бъде настанена в столовата.

- Advertisement -

Д-р Кондев каза още, че е пълно и отделението „Уши, нос и гърло“, което е едно от преобразуваните в ковид-отделения. Почти пълни са преобразуваните за тази цел отделения по неврология, кардиология, хирургия и ортопедия. Според Кондев няма фрапираща разлика в състоянието на пациентите спрямо есента. Но пък и той смята, че сегашните са по-уплашени. При предишната вълна повече от болните с пневмонии са се лекували вкъщи, а в момента повечето искали да бъдат приети в болницата.

Увеличават се настанените пациенти и в Ямболска област. В държавната болница в момента се лекуват 79 души, 8 от тях са в интензивното отделение. В частното заведение „Йоан Рилски“ всички 44 разкрити легла  са заети.

Нелека е ситуацията и в общинската болница в Карлово. Тежките случаи от там се транспортират в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. УМБАЛ „Еврохоспитал“ пък поема болни от Първомай. В МБАЛ-Асеновград в момента се лекуват над 70 пациенти при налични 63 легла. „Характерното при третата вълна е, че част от пациентите идват с развита симптоматика на заболяване, но без положителен PCR. При десет души вече наблюдаваме това“, заяви пред БНР шефът на асеновграската болница Иван Червенков.

„Няма възможност за разкриване на нови легла, пациенти с коронавирус се приемат само на мястото на изписани“, съобщиха от болницата в Шумен. Там са направени заявки за нови количества „Ремдесивир“. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече