Ваксинирани с „Пфайзер” напълниха болницата в Шумен (Лаборатории и лични лекари превърнаха PCR-тестовете в печатница за пари)

1

- Advertisement -

Шуменската болница се е напълнила със заразени от Ковид-19, като част от тях преди това са били ваксинирани. Източниците ни обръщат внимание, че някои от пациентите, развили болестта, не са боцнати с нарочената за опасна „Астра Зенека”, а с немската ваксина на „Пфайзер”, която незнайно защо е считана за най-добрата.

„Лекари установиха, че пациенти, които са получили и втората доза от „Пфайзер”, не изкарват никак леко болестта, но за това просто не се говори. Никой не смее да повдигне въпроса” – допълват източниците ни, отлично запознати с проблема.
Разбира се, те уточняват, че не са против ваксинирането. Считат обаче, че преди да се постави инжекцията, пациентите трябва да минат на по-сериозен преглед при домашния си лекар.
В медицинските среди обаче са

забелязали скандална тенденция

писиар тестовете вече са се превърнали в печатница за пари за няколко големи лаборатории в страната, свързани с услужливи семейни медици. По договорка и срещу комисион лекарите пращат с повод и без повод пациенти за писиар тестове в определени лаборатории. „С кодове в електронните направления лесно се установява кой медик ги е издал и неофициално лабораторията му плаща. Личните лекари пък с охота дават такива направления, понеже те са без лимит – обясняват източниците ни. – Пациентът може да е с ендокринологични оплаквания, пращат го да прави писиар. Ако пък има сърдечни болежки – още по-лесно е да се навържат те с ковида и хайде да върви да се изследва за заразата. От такива направления лични лекари се хвалят, че си докарват по 500 лева, а понякога и повече на ден”.

Реалната цена на консумативите за писиар тестовете

вече е паднала до 22-23 лева. Здравната каса плаща по 60 лева на бройка, така че има пари и за лабораторията, и за отчисление към лекаря, изпратил пациенти. Без направление, ако някой реши сам да се изследва, ще го одрусат поне с 95 лева за теста. На някои места даже взимат по 120 лв. Източниците ни допълват, че по-малки лаборатории, които не се включват в тарикатския обръч, са обречени да затворят.
В Шумен, в който вирусът превърна единствената в района многопрофилна болница в огромно и препълнено ковид отделение, повечето изследвания за заразата са концентрирани в частната „Първа медико-диагностична лаборатория” на д-р Румяна Минчева, жената на председателя на Общинския съвет в града Красимир Минчев. Тя обаче не разполага с цялата необходима апаратура и препраща пробите в Бургас. Както обясняват запознати, в морския град се намира много силна лаборатория, която е снабдена с техника – последна дума на постиженията в бранша и устойчив персонал с висок потенциал. Собственикът е господин, който на предишните избори се

пробвал да стане депутат,

- Advertisement -

но стигнал само до общински съветник в родния си град. Покрай политическите си ангажименти обаче успял да се добере за доста щедро еврофинансиране и така с пари от Брюксел накупил супер модерната апаратура. В неговата частна лаборатория сега се прави, например, изследването за клетъчен имунитет, което е недостъпно за колегите му в голяма част от страната. Затова от няколко съседни окръзи се събират пробите и два пъти седмично се пращат в Бургас.
„Много лаборатории от Източна и Южна България превърнаха колегата от Бургас в подизпълнител на високоспециализираните пробии” – категорични да източниците ни. Шуменската частничка д-р Румяна Минчева също провождала с куриери проби в Бургас. „На клиентите обаче се представя широк ценоразпис, уж, че се правят много видове изследвания – обясняват експерти. – На практика обаче всичко по-сериозно се транспортира до Бургас, като резултати се връщат до 10-тина дена. Както и да го погледнем, лабораторните дейности се окрупняват и скоро ще бъде убита всякаква конкуренция. Не са много лабораториите, които могат да извадят пари или връзки и да се снабдят с модерната техника”. В Шумен дори се шегували, че след като д-р Румяна Минчева, чийто съпруг е във властта от години, не може да си позволи да накупи такава техника, какво остава за другите.
В момента обаче Шумен, както и Бургас са

градовете – първенци по брой заразени.

Защо ли? В Шумен специално заразата пълзи като лавина, въпреки че още преди месеци медици обясниха, че в местните медицински центрове няма отделни коридори за поразени от ковид и други болни, тръгнали да се изследват. Местните управници не си мръднаха пръста да решат проблема. Не случайно в града питат какво е свършила шефката на местното РЗИ д-р Пепа Калоянова, а също и служителите от Дирекция надзор на заразните болести. Колко проверки са направили през годината, колко предписания са връчили?


От друга страна обаче, въпреки тежката пандемия, не е прието предложението да се възстанови местната белодробна болница, или поне да се обособи белодробно отделение. Срещу това предложение възразяват кметът Любомир Христов и заместничката му с ресор здравеопазване д-р Светлана Маркова.


По ирония на съдбата тези дни кметът се оказа заразен с Ковид-19 и постъпва на лечение в болницата в Шумен. За него обаче източниците ни уточняват, че не е бил ваксиниран, но затова пък вечер, след като му прелеят плазма – за да са сто процента сигурни в ефективността на лечението, се прибирал да нощува у дома си. „Няколко души са го видели привечер около 19 часа полека лека да си тръгва от болницата – обясняват наблюдателни. – За него няма правила, няма карантина.” Други жители на града обаче се отпращат към Дулово, Търговище и Варна, понеже в болницата в Шумен вече няма място.
Ситуацията с епидемията в града става все по-нетърпима и 20 съветници тези дни обявиха, че като начало искат оставката на председателя на местния общински съвет Красимир Минчев, съпругът на главната местна лаборантка д-р Румяна Минчева.

При това съветниците са от различни партии.

Подготвена е докладна записка, в която са обяснени и мотивите. Въпреки бедственото положение в града, Минчев като местен феодал взел решение да не свиква заседание на общинския съвет, дори и онлайн. В същото време обаче трябва да се вземат спешни решения, заради вълната от Ковид-19, която е довела до колапс града и най-голямата болница в района.
Съветници, с които се свърза „Уикенд”, казват, че на 1 април, веднага след падане на ограниченията искат да се проведе заседание на общинския съвет, на което да покажат вратата, образно казано, на Красимир Минчев. „Вината за този здравен хаос е лично на кмета Любомир Христов и на председателя Красимир Минчев – гневят се общинари – Докато Христов изкупи де що има празен имот в град и околните села, Минчев и жена му пък сложиха ръка над изследванията за Ковид-19. Резултатът е показателен – Шумен е направо погълнат от епидемията. Какво по-голямо доказателства за тоталната им неспособност да решават проблемите на града?!”

1 Коментар
  1. Георги казва

    Мръсни еврейски чуми, Бил гейтс е спонсорирал и патентовал вируса и ваксината

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече