ГЕРБ и Обединени патриоти създадоха кризата с изборните протоколи

0

- Advertisement -

Казусът с трудните за попълване и обработка протоколи с изборните резултати стана известен на обществеността едва около две седмици преди вота на 4 април. Още през януари обаче членовете на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) са обсъждали въпроса помежду си, след което предлагат на комисарите промени в изборните книжа, които остават без последици.

Това показват протоколите от заседанията за последните три месеца на консултативния орган, в който влизат неправителствени организации, участващи с наблюдатели в изборния процес. От тях се разбира, че отговорност за евентуални проблеми носят не само ГЕРБ и „Обединени патриоти”, които въведоха гласуването с хартиени бюлетини и машини, но и ЦИК, която отказва да възприеме чуждите идеи за опростяване на книжата.

Разкриването на проблема

На 27 януари съветът се събира на онлайн среща, на която една от обсъжданите теми е обучението на избирателните комисии. В тази връзка шефът на съвета Росица Матева (Сдружение „Нова алтернатива“) предлага да се помисли „спешно” какви предложения за промени по протокола могат да се направят, тъй като скоро се очаква ЦИК да одобри образците на изборните книжа. Те са утвърдени на 4 февруари.

Велко Милоев (Българско сдружение за честни избори и граждански права – Плевен) предлага секционните комисии (СИК) да не сумират в техния протокол резултатите от хартиеното и машинното гласуване, а това да се прави в районните комисии (РИК). Румяна Дечева (Европейска асоциация за защита на човешките права – България) споделя, че в някои чужди страни избирателите са били разделени на два потока – за гласуване с хартия и за гласуване с машина. Съответно, имало е и два протокола. Така се спестява време за броене, аргументира се Дечева.

Матева се съгласява, че два протокола биха улеснили много работата на СИК-овете. Но посочва, че такава възможност за момента няма, тъй като според Изборния кодекс комисиите попълват един протокол с данните от гласуването в съответната секция. В ЦИК няма да се съгласят с идеята за два протокола, защото ще сметнат, че така се нарушава законът, а управляващото мнозинство в парламента вече е заявило, че няма да пипа изборните правила преди вота, изтъква шефът на Обществения съвет.

- Advertisement -

Стъпки без резултат

Темата е обсъдена отново на заседание на 16 февруари. Членовете на съвета решават, че ще отправят предложения до ЦИК за редакции в протокола за секция с машинно гласуване. Седмица по-късно е проведена среща с ЦИК, която оставя у Обществения съвет впечатлението, че изборните комисари са готови да обсъдят евентуални промени в изборната книга. На Велко Милоев дори е възложено да започне работа по презентация за обучението на СИК-овете.

В началото на март е съставена работна група, която да обсъди предложенията за редакции в образеца на протокола, които идват не само от съвета, но и от още 10 други организации и институции. На 11 март ЦИК официално дискутира на свое заседание какво може да се измени в изборната книга. Членовете на комисията обаче не постигат единодушие и протоколът е оставен в настоящия си вид.

Около седмица по-късно темата нахлу в публичното пространство и с намесата на партиите казусът стана политически. Това обаче с нищо не допринесе за разрешаването му, а само задълбочи разделенията по партийна линия в ЦИК.

Автор: Людмил Илиев

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече