Доц. Мартин Осиковски от УНСС подаде оставка заради изява на Бойко Борисов във ВУЗ-а

1

- Advertisement -

Използването на УНСС като терен за политическа реклама и агитация от страна на премиера Бойко Борисов бе последвано от оставка на преподавателя в същото учебно заведение доц. Мартин Осиковски. С пост във Фейсбук доцентът съобщи, че заради поканата към министър-председателя и след днешното му участие в откриване на нов учебен корпус той е решил да напусне ръководните постове, които заема в университета. В откриването на обекта участваха още финансовият министър Кирил Ананиев и зам. регионалният министър Николай Нанков.

„И така, уважаеми колеги, приятели, познати и непознати, рано тази сутрин т.нар. премиер е бил на посещение в институтцията, в която работя – Университета за национално и световно стопанство. Повод за посещението му е било разглеждане на т.нар. „най-нов корпус“ – същата онази сграда, заради която (вече бивши) министри на същия този т.нар. премиер през 2019 г. докараха университета до безпрецедентна и финансова и имиджова криза (в разрез с всички правила и договорки – знам това добре, тъй като по онова време бях помолен да проуча случая и да съставя писмено възражение, както и направих.). Но няма значение кой е бил прав тогава и кой – крив; същественото е, че беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ. СРАМ!“, коментира Осиковски в социалната мрежа. 

- Advertisement -

Постовете, от които се отказва доцентът, са: „главен секретар по уеб комуникации на УНСС, член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“ и член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“. 

„Предварително искам да заявя, че знам какво ще се каже: „Но това не е политическа агитация, ние само разглеждахме сграда“. Отговарям: хайде да не се правим и да си говорим като мъже, моля! Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетско ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция. Тук дори не става въпрос за това, че конкретно #НашиятУниверситет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия“, написа още Осиковски.

Преди 2 години премиерът Борисов също посети УНСС заради въпросния нов корпус, припомня Клуб Зет. Тогава от университета излязоха с писмо до медиите, в което обявиха, че той е пред фалит заради отказ на финансовото министерство да отпусне обещани през 2016 г. 7,5 млн. лв. за изграждането на новата сграда на вуза. Строежът ѝ започва две години по-рано от консорциум между „Галчев инженеринг“ ЕООД и „Вамос“ ООД, като 4,5 млн. лева трябва да бъдат отпуснати по оперативна програма „Региони в растеж“, а държавата обещава 7,5 млн. лева.

1 Коментар
  1. Борисов казва

    Един хейтър се обади. Май се мислиш за важен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече