Тихомълком от ЦИК: „Богоизбраната” Фандъкова се набърка в изборите

0

- Advertisement -

Поредна тежка крамола разтресе Централната избирателна комисия (ЦИК) – този път заради кмета на София Йорданка Фандъкова. Повод за раздора даде предложението на Фандъкова чувалите с изборните книжа да се поставят от членовете на секционните комисии (СИК) в мешки – идея, която някои от изборните комисари горещо одобриха, а други възмутено отхвърлиха.

Всъщност оказва се, че кметът е направила предложението си директно до районните комисии (РИК) в столицата, които по принцип са подчинени на ЦИК. А изборните комисари узнават за това от благодарствено писмо на 23-а РИК до Фандъкова, копие от което получават. С други думи, научават абсолютно случайно.

В писмото от районната комисия ласкаво определят предложенията на кмета като „изключително уместни и подходящи” – досегашната практика показала, че „членовете на СИК в над 90% от случаите влачат по земята чувала с изборните книжа и материали”, и това не само нарушавало неговата цялост, но и в настоящата ситуация ще способства за разпространение на вируса, смятат изборните чиновници.

Параноя и подлизурство

На заседанието на ЦИК от 27 март секретарят на комисията Севинч Солакова (избрана от ДПС) обявява идеята на Фандъкова за скандална, защото се нарушават указанията на ЦИК, в които много подробно се описват както самите чували, така и начина, по който да се пакетират книжата и материалите.

„Не мога да разбера, когато някой заяви някаква загриженост и нещо предложи, ние защо винаги бием тревога и гледаме от параноичната страна на нещата”, възразява й Мария Бойкинова (ГЕРБ). „Това не е загриженост, това е абсолютно пример за подлизурство! „Госпожо Фандъкова, Вашето предложение беше страхотно”. И копираш ЦИК. И това е РИК!? Срам за тази РИК!”, скача възмутен Ивайло Ивков (Реформаторски блок).

Какво се готви в държавата?

Никола Николов (БСП) разпалва още повече огъня, когато докладва писмо от 24-а РИК, от което става ясно, че вече са предадени на районните администрации черни платнени торби, тип „мешка” – тоест, идеята на Фандъкова е практически реализирана. „Представяте ли си какво се готви в държавата?”, изумена пита Солакова. „Тези мешки струват пари. Кой ще ги купува? Кога ще се правят тези обществени поръчки? Или може би вече са готови? Не знам! При изключителни условия с изключителни правомощия на кмета на Община София сигурно това вече е станало, а от нас се иска просто да утвърдим нещо, което вече е готвено отпреди”, ядосано казва и Ерхан Чаушев (ДПС). Зачудени и объркани, колегите им решиха да се изиска повече информация от общината по казуса.

- Advertisement -

А секционните комисии са очаровани

Отговорът е обсъден на заседанието на 29 март и предизвиква още по-ожесточена кавга. Хората на Фандъкова пишат, че са въвели мешките, защото нямали изрично указан способ от страна на ЦИК за пренасяне на чувалите. Раниците ще помогнат за спазването на противоепидемичните мерки, а и са по-удобни в сравнение с чувалите, смятат общинарите. Даже имали и друго нововъведение – торби с дълги дръжки, които се носят през рамо. Но заявяват, че са готови да изтеглят раниците и торбите, ако ЦИК е несъгласна.

Такова предложение веднага прави докладчикът Никола Николов с мотива, че такива пособия не са предвидени нито в Изборния кодекс, нито в указанията на изборните комисари. „ … и носенето на найлонови торби от типа Била, Лидъл и Кауфланд също не са определени в Изборния кодекс”, ядно коментира Мария Бойкинова.

Тук се намесва Севинч Солакова, която обръща внимание, че Фандъкова е представила нововъведенията си именно пред районните комисии, които първи скочиха на ЦИК заради усложнените изборни протоколи. Бойкинова обаче не се отказва: „ … на обучението членовете на секционните избирателни комисии са били очаровани от факта, че някой се е загрижил за тях и че те ще бъдат улеснени при пренасянето.”

„Хайде веднъж завинаги да решим този въпрос – ще бъдем ли ЦИК, или няма да бъдем. Да даваме възможност на Бойкинова 16 пъти да подлизурничи на кмета на общината и на 23-а РИК, и да ми обяснява кой бил очарован, кой бил изключителен и какво било, е излишно повече. Толкова падаме, че няма докъде”, изнервя се Ивайло Ивков. А Солакова напомня за момента, след който „дълго носихме срама по челото” – снимките, на които депутат от ГЕРБ носи чувал с изборни книжа.

В крайна сметка, мнозинството в ЦИК отказва да се подчини на Фандъкова. И указва на общината веднага да изтегли пособията си и да не ги предава на секционните комисии.

Автор: Людмил Илиев

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече