Д-р Коце съвсем се оплете: Нищо не е наред, но всичко е наред

0

- Advertisement -

Здравният министър Д-р Костадин Ангелов, известен с прякора си д-р Коц Ботокса, днес съвсем се оплете като пате в качища по време на брифинг. По думите му ваксините на АстраЗенека е възможно да бъдат изтеглени напълно, ако интересът към тях е трайно нисък, е-регистърът не е ефективен, пред РЗИ има опашки от джипита… Като решение той предлага други ваксини,които не е ясно кога ще пристигнат, колко ще а като бройка и на кои фирми ще бъдат, закриване на е-регистъра от следващата година, а новите ваксини да бъдат разнасяни от полицаи до по-отдалечените места. Тоест, нищо не е наред, но всичко е наред! Ето на това му се казва „успешно справяне”  с ковид кризата по гербаджийски!

В писмо от португалското председателство на Евросъюза се препоръчва като общоевропейски подход да се ограничи прилагането на ваксината на АстраЗенека при хора под 50-годишна възраст. Нашите експертни съвети трябва спешно да дадат становище. Това каза на брифинг пред Столична РЗИ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той призна, че интересът към оксфордската ваксина осезателно е спаднал. Заради ниското доверие към препарата възникват няколко въпроса:

– какво да се прави с хората, които вече имат поставена първа доза от ваксината;

– как да се постъпи с тези, които желаят да си поставят „Астра Зенека“, ако тя бъде спряна от употреба.

Според Ангелов подобна опасност има и в случай че бъде прекратено имунизирането с препарата, той ще трябва да бъде изтеглен и да се съхранява в хладилниците на „Бул Био“ и регионалните здравни инспекции.

Неефективната е-система за запазване на час

- Advertisement -

„Електронната системата за записване за ваксини беше направена с желание да работи в нормална среда, сега средата е ненормална“, каза по повод функционалността на е-портала здравният министър. Както по-рано стана ясно,  в сегашния си вид системата не е ефективна, пише OFFNews.

По думите на Ангелов порталът ще продължи да работи до края на годината, докато се изчерпи имунизационния план. Очаква „Информационно обслужване“ да предложи решение на проблема с опцията за избор на ваксини, тъй като в момента може да се запази час за всяка одобрена ваксина, но налична за електронно записаните е само „Астра Зенека“.

Според зам.-министър Жени Начева вариантите в момента са два – хората, които желаят друга ваксина да изчакат до месец май, а вторият вариант според нея е засега да се записват само желаещите оскфордската ваксина.

По думите на Ангелов в момента се проучва какви количества и от коя ваксина има в центровете и до края на месеца потребителите на е-портала ще бъдат информирани за наличните видове във ваксинационните центрове.

Министърът призна, че има проблем със снабдяването с ваксини на общопрактикуващите лекари. Той съобщи, че д-р Николай Брънзалов и д-р Данчо Пенчев, които са членове на ваксинационния щаб, ще изработят алгоритъм, по който да се раздават флаконите на джипитата, за да няма струпване пред здравните инспекции.

Министърът каза още, че в отдалечените райони на страната ще се търси съдействието на МВР, за да се извозват ваксините с полицейски коли до труднодостъпните населени места.

„Все още количествата от ваксината на Пфайзер/Бионтех не са достатъчни, за да бъдат предложени по избор, тъй като се насочват за имунизации в първа, втора и трета фаза“, каза министърът. Той съобщи, че на 15 април у нас се очаква да пристигне първата доставка на ваксината на  „Джонсън и Джонсън“, но преди да започне прилагането ѝ ще бъде изчакана кратката характеристика на продукта. „Аз лично нямам колебание като лекар и вярвам във ваксините срещу COVID-19. Според мен всички новини, свързани с тежки реакции към някои от тях, са по-скоро резултат от търговска война. Рекламата навлезе малко повече в медицината“, заключи проф. Костадин Ангелов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече