Като Матросов на амбразурата: Гербаджийските министри бранят Бойко

0

- Advertisement -

Гербаджиските министи в оставка отново извираха от сутрешните блокове на централните телевизии и яростно защитаваха своя премиер от атаките на всички останали партии в парламента, катооправдаваха неявяването му в Народното събрание. Това сториха пред БНТ, bTV и Нова телевизия Екатерина Захариева, Деница Сачева и Росен Желязков.

Пред bTV социалният министър Деница Сачева заяви: „Г-н Бойко Борисов има време до сряда да помисли дали да участва в парламента. Опозицията ни прави на инат. Тя е срещу всичко, което сме постигнали. Дейността на Бойко Борисов е изключително публична и всеки може да види и на живо какво прави. Той е обвиняван, че работи авторитарно. Както виждате през последната година, всеки един от нас дава идеи, които се обсъждат на заседания на Министерски съвет“, каза още Сачева. Тя изрази съмнение, че съперниците на ГЕРБ се интересуват особено от плана за възстановяване и призова да го прочетат, а не да го критикуват само и само, за да си намират причина да ги атакуват.

Пред БНТ външният министър Екатерина Захариева каза: „Целта не беше да се спази Конституцията или правилника, а се използва поредният случай да се извика премиерът. Не виждам защо трябва да си го причинява, виждайки какво става в парламента. Това, което се случи там в петък беше поредното доказателство, че управляващото мнозинство е толкова „ново“, че когато те са били в политиката аз съм била „права под масата“.

- Advertisement -

Министър Росен Желязков заяви пред Нова телевизия: „Целта на искането Борисов да отиде в НС е той да бъде унизен. Ако премиерът прецени, ще отиде при депутатите. Той заяви, че ще отиде, така че го направи. На всички е ясно, че целта да отиде там е да бъде унизен, а не да се чуе Плана за възстановяване и устойчивост”.

 „От друга страна, премиерът, както и заместник министър-председатели, и министрите, по смисъла на действащия правилник могат да се съобразяват с правилата, свързани с парламентарния контрол. Такива хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на властите”, коментира той.

Той коментира думите на Филип Станев за това, че е имало подмятания от страна на депутатите от ГЕРБ към останалите депутати: „Разбира се, във всяко едно Народно събрание има подмятания. Между редовете по хоризонтал и вертикал прехвърчат искри. За съжаление, добрите нрави дори и в Народното събрание не са принцип, а изключение. Парламентарната етика ще е тема, която ще занимава всички. Аз и моите колеги ще направим необходимото, за да върнем добрия тон в парламента”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече