Сигнал на очевидец: Комендатът на затвора в София Георги Христов – Сатъра прикрива побоища до смърт, върти далавери и краде

0

- Advertisement -

От години получаваме сигнали от лишените от свобода и колегите на Георги Христов- Коменданта на затвора София, за неговите нарушения на закона и непрофесионалното му отношение, но не ги публикувахме до днес.

Днес те излязоха в медийното пространство и спокойно можем да ги коментираме. Ето една малка част от тях и то без подробности.

Получихме следното писмо от затворник, което публикуваме дословно:

Не е известно дали е извършена проверка за побоя между 11-та и 13-та група на Централния затвор, но се знае само, че са наказани участниците в побоя с метални пръти.

За побоя се знаело дни по-рано между затворниците, но надзора не взема никакви мерки, а дори допуска срещата да се състои без униформени лица, което е пряко нарушение на НОС (Надзорно Охранителния Състав).

Началникът на надзора (Георги Христов) не е наказан до днес за случилото се, въпреки че носи пряка отговорност за това.

Поредното свиждане на лишените от 2-ра и 12-та група с проблеми. Надзора не им пускат позволени вещи, храни и дрехи, а тези които им допускат са нарязани на парчета и вече не са трайни продукти.

Те искат среща с коменданта Георги Христов, но той не пожелава да се срещне с тях и те са в безизходица. Лишените заявяват, че отказват храната, докато не се срещнат с Георги Христов, за изясняване на системните банални проблеми около свижданията за разрешените вещи и продукти и за запазване на целостта им. 

Христов, знаейки даже, че същата неделя няколко лица от 12-та група са колабирали от свръх доза наркотици, не организира среща нито с лишените от 12-та група, нито с лишените от 2-ра група, които са обявили гладна стачка междувременно. 

Вместо това след известно време организира наказателен тараж във 2-ра група, като прави погром в няколко килии, избрани от него и за назидание на останалите лишени от свобода. Едната от тези килии е на Станислав Ангелов – Сиси, към който Христов имал лично отношение и не го криел. Това било ясно на всички в затвора, както на лишените от свобода, така и служители.

Коменданта (Георги Христов) бил известен с това, че не показва професионализъм, а винаги показва лични отношения към лишените.

Христов контактува с определен кръг лишени, които са неграмотни, наркозависими и изпълняват всичко, което им нареди. Като например да пишат доноси срещу служители от администрацията на затвора, както и срещу лишени от свобода, които не са му удобни.

Също характерно за Христов е, че толерира побоищата в затвора, като ги прикрива и не полага никакви усилия за предотвратяването им. Последните няколко примера за побои прикривани от Христов са:

Строител, лишен от свобода, напада друг строител от турски произход с метален прът, като му нанася няколко удара. Въпреки че има докладна записка по случая, тъй като това се случва в центъра на затвора и пред десетки свидетели, Христов не дава ход на докладна, а и не само това. Оставя въпросният нападател без никакви санкции, тъй като е негово протеже.

Друг подобен скорошен случай е за болногледач, за който също се знае, че е протеже на Христов. Въпросното лице системно е малтретирал и подлагал на унижение лишените от свобода, за които е трябвало да полага грижи. Последното издевателство на този болногледач е над възрастен мъж, който е бил неподвижен.

След като го пребива и унижава останалите лишени от свобода, които са настанени в болницата на затвора София или работят там, решават да предприемат нещо със системните нарушения и извращения на въпросният болногледач и цялата болница пише жалби за последният случай с гаври от страна на болногледача.

- Advertisement -

Тези жалби са занесени лично на Христов от кмета на болницата, но Христов не само, че не взема отношение по въпроса, но го накарал и да ги скъса и хвърли в кошчето.

И благодарение на това, че няколко дни след това оплакванията стигат до знанието на началника Десислав Трайков, той предприема необходимото и спира болногледача от работа и го наказва. Няколко дни след случая малтретираният мъж е починал в болницата и в момента тече проверка дали е починал от естествена смърт.

Друг подобен случай е със санитар, който вършейки си работата, която му се полага, е бил бит от старшина в гръб.

Въпросният санитар подава жалби до различни институции за случая, но Георги Христов единственото, което прави, е да заплашва санитара да си оттегли жалбите.

Друго характерно за Христов е, че участва в корупционни схеми за кражби на материали от затвора София. Като последните случаи са следните. Той изнася тонове желязо, като здрави вишки и шкафчета за лишените от свобода и по-точно за новооткритият отряд, който вече повече от два месеца не може да започне да функционира, тъй като Христов е откраднал вишките и шкафчетата и ги е предал на вторични суровини.

Поради това отряда не може да започне да функционира, въпреки че от отдавна се води в експлоатация. Той също е участвал в кражбата на функциониращи и стари казани от неръждавейка за готвене от кухнята на затвора. Също така е изнесъл и доста на брой електрически мотори.

Още един от подвизите на Христов е, че е заменил работещи строителни машини, като (ъглошлайфове, макити, бормашини и къртачи) със неработещи или стари такива. Също е известно за него, че е изнесъл многобройни нови ВиК части, които са за затвора и на затвора, а също така и чисто нови мивки. За всичко това има подадени сигнали до компетентните институции.

Другият показателен случай за анархия от страна на Георги Христов е, че миналата година прави всичко възможно да отстрани двама лишени от свобода от затворническата лавка, като ходатайства да бъде назначена цивилна работничка, която му е близка семейна приятелка Невена Дончева.

Никой от лишените до сега не помни на лавката да е работил цивилен, но ето че се случва. Работничката само за 5 месеца работа е уличена за връзки с лишени от свобода и за нерегламентиран внос на забранени вещи и предмети на територията на затвора и е уволнена дисциплинарно. Освен това се носят легенди из лишени колко големи са били липсите от лавката.

Христов е известен и с това, че притиска неудобни за него служители да напускат. Той кара лишени от свобода да подават неверни доноси срещу тези служители и по този начин ги притиска. Този метод прилага както към служители така и към лишени от свобода, които са му неудобни.

Той се води от болната амбиция за издигане в началник на затвора, като многократно подава неверни сигнали до инспектората и по този начин цели да наруши нормалната работа на администрацията и затвора.

Многократно се е случвало да заплашва с физическа саморазправа служители на затвора и лишени от свобода.

В един от подадените сигнали срещу Христов се твърди, че е бил месеци наред на нерегламентирана заплата от 2500 лв. месечно при Панов, който е изпълнител на строежа, докато се строи новият отряд в затвора.

Георги Христов многократно и на всеослушание заявява, че има близки в представителите на властта и е недосегаем. Христов не крие, че е протеже на Ивайло Йорданов, началник на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) и за това всичко му е позволено.

Това е само една част от нарушенията на този служител на реда и всички се надяват да се вземе едно решение и всичко това да приключи.

Получавали сме още многократни твърдения за нарушения на Коменданта Георги Христов, но за сега няма да се месим с точни имена и дати, за да не пречим на прокуратурата да си свърши работата.

bpra.info, Българско затворническо движение

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече