Иво Сиромахов на война с бившите си колеги от „Има такъв народ”

0

- Advertisement -

Писателят и Иван Кулеков не са членове на партията. Главният сценарист на шоуто публикува язвителни коментари по адрес на отказа им от мажоритарната избирателна система

Докато Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Филип Станев, Александър Вълчев и Драгомир Петров вече съвместяват ролята си на сценаристи в телевизията на Слави Трифонов с депутатската работа, в парламентарната група на „Има такъв народ“ се забелязват две огромни липси. Основният идеен двигател на проектите на Дългия в последното десетилетие – Иво Сиромахов, се пази като опарен от всякакви асоциации с политическия проект на шефа си. Нещо повече – той е в почти открита война с довчерашните си съратници, пише „Уикенд”.

Сиромахов явно се подиграва с „Има такъв народ” в социалните мрежи. След като партията на Слави обяви, че на този етап няма да пипат избирателната система и да въвеждат мажоритарния вот, тъй като имали по-важни задачи, писателят и сценарист пуликува многозначителен кратък пост, който гласеше: „Човек харесва мажоритарната система само докато влезе в парламента”. Дни по-късно на стената си във Фейсбук той публикува видеоклип към песента на дует „Ритон” „Някога, но не сега” с послание: „Поздрав за всички любители на мажоритарната система”. Както е известно, основната кауза на партията на Слави бе въвеждането на избирателната мажоритарна система и ограничаването на броя на депутатите на 120 човека, за това даже направиха и референдум. След като вкараха над 50 депутати в 45-ото Народно събрание, от „Има такъв народ” дадоха заден за идеята си.

- Advertisement -

49-годишният писател упорито твърди, че няма никакъв интерес към каквато и да било обществена дейност. „Не съм член на партията. Не планирам никакво участие в политическия живот”, е единственият официален коментар, който Сиромахов си е позволил за близо година по темата.

Според колегите му обаче, Иво съвсем не е лишен от политически амбиции. Той обаче не иска да си „гърми патроните“ с бутиковото движение на Слави, което може да се окаже еднодневка като хитовите в миналото партии на Николай Бареков или Яне Янев. Сиромахов всячески се стремял да се еманципира от Трифонов, за да може след време „на чисто“ да афишира политическите си аспирации. „Иво е много умен, той не иска да го сочат с пръст като някой Христо Бисеров, че е сменил дузина партии за също толкова години. Иска да запази позицията си на антисистемен, морален стожер, докато му дойде времето“, твърдят от екипа на Дългия. Слави отлично разбирал плановете най-близкия си съмишленик и нямал намерение да му поставя ултиматуми.

Съвсем различна пък била ситуацията с ветерана сред редколегията – драматурга Иван Кулеков. На стари години белетристът от Севлиево се екстремизирал много в политическо отношение и в момента бил станал по-отдаден привърженик на модела „Виктор Орбан“ от самия Георги Марков. Кулеков залитал по остри националистически идеи и проявявал войнстващ евроскептицизъм, който притеснявал Слави заради реториката в стил Ангел Джамбазки. По тази причина Иван е пазен в резерва, за да не дава новосъздадената партия разнопосочни сигнали на бездруго нехомогенните си избиратели. А и писателят вече е бил в голямата политика – през 1996 г. той участва на президентските избори в тандем с колегата си Христо Бойчев и взе 60 000 гласа!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече