Коце Ботокса се хвали с „успешните мерки”, а България все е втора по смъртност в ЕС

0

- Advertisement -

 „Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел и това, което много пъти говорихме пред вас.“ Това се похвали здравният министър в оставка Костадин Ангелов, известен с прякора си д-р Коце Ботокса, по време на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на коронавируса в България. „България излиза и от третата вълна на коронавируса“, продължи с хвалбите той.

В приповдигнат тон министърът в оставка отново повтори как страната ни скоро ще се превърне в пример за другите държави, макар и да не спомена словосъчетанието „български модел“.

„Убеден съм, че с това поведение много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия – такива, каквито могат да се постигнат в много европейски страни“, каза д-р Коце.

И показа и графиката по области в страната, като акцентира, че в нея няма нито един червен стълб, който да показва висока заболеваемост. „Когато ме попитахте кога ще можем да коментираме какво се случва в страната, казах – когато изчезне червения цвят от тази графика. Постигнахме го!“, за пореден път се потупа в гърдите Ботокса.

Той пропусна да уточни, че червеният цвят на представената от него графика означава заболеваемост от над 600 на 100 хил. души, докато приетият стандарт е червен цвят при над 120 на 100 хил. Това стана ясно, след като изрично беше попитан. Уточнението е важно, защото все още в по-голямата част от областите в страната заболеваемостта се движи около 500 на 100 хил. души.

Министърът в оставка обаче произнесе кратка реч за постигнатия успех, като имаше и благодарности.

„Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разумът, интелектът на експертите, които стоят на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия.

„Благодаря ви, българи. Благодаря на всички колеги, че не отстъпвахме от медицината, не се лъкатушехме във вземането на решения, а бяхме последователни по целия път досега“, добави д-р Коце, който явно смята резлтатите от „успешното” справяне с кризата за блилянтни.

След това той продължи, като изведе две условия, за да се задържи постигнатото. Първото: „да продължим и запазим темпа на ваксинация, който през май може да достигне до 50 хил. души на ден“.

- Advertisement -

Министърът съобщи, че днес се събира Националният ваксинационен щаб, който трябва да даде отговор на два въпроса – какво правим с ваксината на „Янсен“ и „може ли да си позволим отварянето на зелени коридори и пета фаза, ако оставим ваксинацията на възрастните и хронично болните, да се извършва изцяло от личните лекари“.

Второто условие било спазването на противоепидемичните мерки. В тази връзка стана ясно, че се готви продължаване с месец на извънредната противоепидемична обстановка. Мерките около празниците тепърва ще се формулират, нищо, че ей ги на – Цветница е в неделя.

„Да не се водим от емоцията и радостта от постигнатите резултати. Тази победа е крехка“, каза още министърът в оставка, като че ли десетките починали от заразата е голяма победа.

Според представените данни има – по думите на Ангелов – „трайна тенденция към намаляване на броя на хоспитализираните“. Заради по-тежкото протичане на заболяването по време на третата вълна няма спад в броя на пациентите в интензивни структури.

61% са заетите легла за неусложнените пациенти, а 65% е заетостта им в интезивните структури.

Твърдо второ място по смъртност в ЕС

460 на 100 хил. души е средната заболеваемост на 14-дневна база (за последните дни се приближава към 400), отчете главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Това ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и пето на Балканите. 23 на 100 хил. души е заболеваемостта за периода. Оставаме на второ място в ЕС ро смъртност  (както и миналата, и по миналата седмица) и на трето на Балканите по този показател.

В седем области заболеваемостта е над 500 на 100 хил. души, като най-висока е във Варна, Русе, Перник, София-град, Добрич, София-област. Разград и Видин са областите с най-нисък брой заразени – под 300 на 100 хил. души.

„Вървим към подобряване, по-радостното е, че кривата на смъртността макар и бавно, колебливо започна да следва кривата на заболеваемостта“, отчете Кунчев.

И предупреди за разумно поведение по време на майските празници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече