Шефката на парламента Ива Митева е топлата връзка на Слави с Румен Радев (какво я свързва с „Агнешките главички” и Ахмед Доган?)

0

- Advertisement -

Новият шеф на парламента Ива Митева от „Има такъв народ”, получила впечатляващата подкрепа от 163-ма депутати и всепризната за много добър и юридически експерт и парламентарист, е топлата връзка между Слави Трифонов и президента Румен Радев.

Освен, че работи отдавна в Народното събрание, където последно оглавяваше Дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“, тя е задочен докторант по конституционно право в Института за  държавата и правото на БАН.  Любопитна подробност е, че научен ръководител на дисертацията и е професор Емилия Друмева, която ръководи правния екип на президента Румен Радев, пише „Галерия”.

 Именно чрез професор Друмева  и Ива Митева Трифонов ще координира дейността си с Радев, смятат анализатори. Неслучайно едно от първите предложения за законодателна промяна е ЦИК да се назначава с указ по предложение на президента и процедура, определена от него.  Това значително ще засили позицията на мажоритарната фигура, каквато е държавният глава и ще бъде съществена промяна в бъдещото управление, защото ще бъде нарушен принципът в Централната избирателна комисия да бъдат включени представители на различни партии, за да има баланс в дейността на ЦИК.

Самата Митева, родена в Разград, е описана от всички освен като експерт и като консенсусна фигура, която е съветвала повечето правни комисии е работил върху почти всички основни закони, приети в държавата.  Комуникацията й през годините е била изключително добра както с Цецка Цачева, така и с Данаил Кирилов, Мая Манолова ,Михаил Миков и Цвета Караянчева.  Самата тя обясни, че се е вляла в редиците на „Има такъв народ“,  защото подкрепила някои от идеите им за управление. Кариерата си обаче тя прави в кабинета на Иван Костов, когато известно време е експерт в Министерството на правосъдието, докато титуляр в него е Васил Гоцев.

- Advertisement -

През друг етап от развитието си става кадър на ГЕРБ, а кулоарната парламентарна клюка гласи, че тъкмо партията на Борисов  я препоръчва като добър правен експерт на Трифонов.  Митева не скри вълнението си при произнасянето на първото си слово, след като бе избрана на престижната длъжност, което предизвика положителна реакция от колегите й.  Въпреки опита си, младата юристка все още овладява емоцията покрай новата си длъжност и по време на първото заседание на парламента бе на път да допусне елементарна грешка и да изчете от трибуната лични данни на свои колеги.

По общо мнение обаче Ива Митева е подготвен парламентарист и добър юрист, което й  дава шансове да се превърне в най-успешната жена, шеф на Народното събрание след Цецка Цачева и Цвета Караянчева. Най-любопитното е, че човекът, който изстрелва юристката на работа в Народното събрание, е небезизвестният бивш депутат от СДС  в Разград Никола Николов, по-популярен като гуру на кръга „Агнешки главички“. Оказва се, че Николов е първи братовчед с Ива Митева, разкри бивш съветник на разградския политик.

Кръгът „Агнешки главички“ е сред най-знаковите творения на българското политическо задкулисие на границата на две хилядолетия 1999 -2000 година. В началото на  90-те години на миналия век Никола Николов надушва потенциалните възможности, които може да се разкрият пред него, ако вземе активна позиция в СДС и стръвно се хвърли в политиката. През 1990 година бъдещият лидер на кръга „Агнешки главички“ оглавява разградското СДС.  Един от основателите на СДС в Разград си спомня, че още тогава мотото на Никола Николов било: „Трябва да се вземат парите на комунистите!“.

В  36-ото Народно събрание той е председател на икономическата комисия, член на НИС на СДС и много близък с председателя на парламента Йордан Соколов. Името на Николов редовно изплува при задкулисни договорки за приватизационни сделки.

Според източник на „Галерия“ по разградска линия Николов е близък и с лидера на ДПС Ахмед Доган. СДС-Разград  често пъти подкрепя кандидати на ДПС на местните избори, а последното е поредното потвърждение, че новите политици са задвижвани от стари схеми на задкулисието.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече