ИТН пак излъга избирателите! При предстрочен вот българите зад граница пак няма да могат да гласуват с преференции и да издигат свои кандидати

0

- Advertisement -

„Има такъв народ” отново излъга избирателите – поредно обещание на партията към тях засега остава неосъществено. Създаването на изборен район в чужбина се отлага, след като бъдат официално оповестени резултатите от националното преброяване на населението. То трябва да се проведе в периода от 7 септември до 3 октомври 2021 г.

Така предвижда законопроектът за промени в Изборния кодекс, внесен от депутатите на Слави Трифонов, който беше одобрен в петък от парламента на първо четене, пише „Сега“. Това на практика означава, че ако има предсрочен вот, българите зад граница отново няма да могат да гласуват с преференции и да издигат свои кандидати. Такова развитие е много вероятно – по време на дебата Тошко Йорданов, шефът на парламентарната група на ИТН, определи възможността да се стигне до предсрочни избори като „огромна“.

След преброяването ще се извършат и промени в броя и разпределението на мандатите в многомандатните изборни райони. Ще бъде премахнато изискването броят на мандатите в районите да не може да бъде по-малък от четири. 

МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА – НЯКОГА В БЪДЕЩЕТО

Пропорционалната избирателна система ще бъде заменена с мажоритарна за следващите редовни парламентарни избори. Такъв окончателен ангажимент поеха от ИТН на дебата по промените в Изборния кодекс. Аргументът им да се откажат от основния си приоритет като партия е, че настоящото 45-о Народно събрание вероятно няма да има дълъг живот, а преходът към мажоритарен вот изисква дълга и сложна подготовка.

Обещанието направи Ива Митева – избраният от редиците на ИТН председател на парламента, докато коментираше внесения от ГЕРБ-СДС законопроект за въвеждане на мажоритарен вот. „Ние сме за мажоритарна система, както пожелаха българските граждани, но не по този начин. Това, което се предлага от ГЕРБ-СДС, е несериозно“, заяви Митева. И започна да изброява недостатъците на проекта:

– не изяснява кой е органът, който ще отговаря за изборите в чужбина.

– предвидено е в рамките на 31 районни избирателни комисии да се образуват 234 едномандатни избирателни района – „Това е нонсенс да образувате избирателни райони в районни комисии. Това предполагам, че е взето от смесената изборна система“, изтъкна шефът на парламента.

– предлага се границите на изборните райони да се определят от президента – „Много странно решение. Как президентът на републиката ще очертае границите на изборните райони?“, зачуди се Митева.

– едномандатните изборни райони в чужбина са фиксирани на шест – „Предполагам, че сте хвърлили зарчето и то е паднало на цифрата шест. Не знам дали въобще разполагате с данни колко българи живеят извън страната. Те са над 1.5 милиона. Как определихте тези 6 мандата за 1.5 млн. български граждани?“, коментира тя.

– проектът съдържа и съвсем непонятни неща, като това президентът да определя и многомандатни изборни райони – „Какви многомандатни райони има в мажоритарна система? Това явно отново е останало от една смесена система, която сте я ползвали като основа“, каза Митева.

А накрая заключи: „Тук виждаме абсолютно неблагоразумно направена изборна система, непознаване на международните стандарти и непознаване на изборната система и мажоритарната система.“

Кой е правил националния референдум

От ГЕРБ отвърнаха на критиките с яростна атака. „Оставам с впечатлението, че през 2017 г. ние от ГЕРБ сме искали мажоритарната система и ние сме направили референдума. Г-н Йорданов искаше за една вечер да се внесе в пленарната зала и да се приеме мажоритарната система“, обяви бившият шеф на парламента Цвета Караянчева. И посочи, че на сайта на „Шоуто на Слави“ продължава да присъства карта с готово изборно райониране. „Имате готово райониране и не виждам къде е проблемът. На второ четене ще го входираме. Защото трябва да знае българският народ кой влиза в политиката, за да лъже, само и само да седне на депутатските банки“, завърши Караянчева.

„Ние на популизъм няма да се подаваме. Да, 2017 г. беше внесен законопроект, но с пълното съзнание, че няма да се приеме. Не на нас този популизъм, г-жо Караянчева“, отвърна Митева. И обеща, че в преходните разпоредби на законопроекта на ИТН ще бъде записано, че пропорционалната система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори.

- Advertisement -

Огромна вероятност за предсрочни избори

Намеси се и споменатият Тошко Йорданов. „Ще говоря пределно простичко, за да ме разберете средната част на залата“, обърна се той към герберите. „Вероятността да има предсрочни избори е огромна. Това райониране, което го показахте, го правихме преди 4 години и то не е актуално – нито има преброяване на населението, нито някой знае колко българи живеят в съответните области, включително колко живеят в чужбина. Ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен Изборен кодекс, така че да бъде максимално честен. Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, но никой не знае кое от двете ще се случи. Ако се стигне до предсрочни избори, ние не можем да си позволим да работим по този смотан, некадърен и вреден Изборен кодекс, който в момента имаме“, заяви Йорданов.

И допълни: „Разбирам, че за вас е по-добре година и половина да обсъждаме мажоритарна избирателна система, да има някакво правителство и вие да си кльоцате в парламента. Ние нямаме желание да ви даваме това време. Ако се стигне до предсрочни избори, те трябва да бъдат максимално честни.“

Докога ще се чака

Срещу него скочи депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. „Разбрахме, че сте лъгали през цялото време.“ Той припомни, че след вота през 2009 г., следващите редовни парламентарни избори са били чак сега – през 2021 г. „До 2030 г. или 2040 г. дали ще има редовни избори, за да въведете мажоритарна система, и дотогава ли ще го карате на тази струна?“, попита той Йорданов.

В същия дух се изказа и съпартийката му Росица Кирова, която обяви, че навремето е събирала подписи в подкрепа на допитването на Трифонов, и заяви: „Тези, които са инициирали референдума, не са имали почтени намерения.“ Йорданов отвърна: „Г-жа Кирова, искам да благодаря, че е в парламентарната група на ГЕРБ, не при нас. Само да ви кажа, че имате човек, който според колегите от „Бивол”, е съдружник с косовски наркобос. Честито, хора, да ви е жива и здрава!“

ИЗБОРЕН КОДЕКС СЪС СВЕТЛИННА СКОРОСТ

Командата на Бойко Борисов към депутатите от ГЕРБ-СДС да подкрепят всички изборни промени, предлагани от новите парламентарни формации, не оказа никакво влияние върху гласуването. Както стана в правната комисия на Народното събрание, в пленарната зала беше одобрен единствено проектът на „Има такъв народ“, а останалите, внесени от „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“ и ГЕРБ-СДС, бяха отхвърлени.

По искане на депутатите на Трифонов срокът за предложения за второто четене беше съкратен максимално – до 3 дни. На практика това означава, че с повече усилия, цялата изборна реформа може да приключи за около седмица. Това стана повод за пореден порой от обвинения от страна на хората на Борисов. „Досега разправяхте, че не се прави за една нощ. Точно за една нощ го правите в момента“, коментира Тома Биков. А Любен Дилов-син заяви убедено: „Този срок, който сега гласувахте, означава, че никой няма намерение да съставя кабинет и ще се върви възможно най-бързо към избори.“

Когато беше гласуван, проектът на ИТН получи подкрепата на всички парламентарни групи. Това обаче не означава, че всичко, което съдържа, ще бъде одобрено и на второ четене. В него се включват следните основни предложения:

– възстановяване на старите правила за образуване на избирателни секции в чужбина, действали преди 2016 г. – налице е консенсус.

– пълна замяна на хартиените бюлетини с машини за гласуване, освен в случаите, когато устройствата са технически неизправни – идея, възприета от почти всички.

– гласуване по пощата, ако е възможно, за гласоподавателите зад граница – вероятно няма да събере достатъчно подкрепа.

– гласуване по интернет за президентските избори през 2021 г. – също не се приема добре от старите формации в парламента, но ако ГЕРБ-СДС застане зад него, може да се реализира.

– подмяна на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) – не са особено ясни позициите на политическите сили, еднозначно го подкрепят единствено трите нови формации.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече