ЕП: Стоп на „затните паспорти“ в България, Кипър и Малта!

0

- Advertisement -

Страни като България, Кипър и Малта трябва да прекратят издаването на „златни паспорти“. Тази стъпка ще бъде част от усилията за спиране на руските стратегически инвестиции в ЕС с цел подривна дейност, подкопаване на демократичните процеси и институции, както и разпространяването на корупцията. Този призив се съдържа в проекторезолюция на Европейския парламент  за Русия, която ще бъде гласувана днес, предаде БНР.

Евродепутатите обсъдиха случая с Алексей Навални, увеличаването на руското военно присъствие по границата с Украйна и взривовете в чешкия военен склад през 2014 г., за който се предполага, че е извършен от агенти на руското военно разузнаване.

Парламентът призова ЕС да приеме антикорупционен санкционен режим, който да бъде добавен към настоящия режим на санкции за нарушаване на човешките права. Страните членки вече не трябва да бъдат доброжелателно място за  руски богатства и инвестиции с неясен произход, се казва в документа.

- Advertisement -

В него се добавя, че ако военното струпване край Украйна премине в нахлуване, трябва веднага да бъде спрян вносът в ЕС на руски природен газ и петрол, Русия  да бъде изключена от разплащателната система SWIFT, а сметките на всички руски олигарси, приближени до Кремъл и на техните семейства да бъдат замразени и визите им – анулирани.

Резолюцията призовава за незабавно освобождаване на осъдения опозиционер Алексей Навални.

В документа е споменато и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и още двама души през 2015 г. от същите руски агенти, взривили склада в Чехия година по-рано. Трябва да бъдат включени и взривовете в български складове за боеприпаси, призова по време на дебата чешкият евродепутат Станислав Полчак от Европейската народна партия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече