Петър Кърджилов: НОЩ е създаден незаконно и изпусна пандемията

0

- Advertisement -

Националният оперативен щаб се създаде в разрез с българските закони, аз поисках като информация заповедта за създаване на НОЩ.

Той беше създаден противозаконно, защото според закона председателят на щаба, който е създаден за защита при бедствия, взима еднолично отговорност за решенията, които се прилагат, а ние гледахме как премиерът Бойко Борисов не изпълни закона.

    Това води до резултата, че ние все още сме на второ място по смъртност в Европейския съюз, след като щабът за борба с коронавируса, едновременно няма нужните правомощия и едновременно председателят на НОЩ не беше нито епидемиолог, нито вирусолог.

Думите са на експерта по комуникация при рискове и кризи Петър Кърджилов в ефира „Евроком”.

„Аз поисках информация от министъра на здравеопазването в оставка чрез 13 въпроса, по които искам цялостен отчет за изпълнението на плана за ваксинация.

Този план е създаден изключително в престъпен дух към цялото общество. Преди два дни акад. Ангел Гълъбов каза, че това е престъпно отношение към възрастните хора над 65 години и хората с хронични заболявания”, каза още Кърджилов.

Той днес е получил отговор, че са решили да удължат срока за отговор на моите въпроси.

Ето ги и въпросите:

1. Какъв е точният брой на общите количества отделни дози ваксини на компаниите Pfizer-BioNTech и Moderna, получени от Българската държава към датата на подаване на настоящото заявление – 13 април 2021 г.? Колко са получените пратки от двата вида иРНК ваксини, на кои дати са получени те и от колко точно дози се състои всяка от пратките?

2. Как точно е извършено разпределението на получените иРНК ваксини на Pfizer-BioNTech и Moderna в страната, според фазите на Националния план за ваксиниране? Какви точно количества от двата вида ваксини са разпределени за 28-те области на страната към днешна дата?

3. За всяка една отделна област в страната към днешна дата: Какви точно количества от двете одобрени иРНК ваксини са доставени до районните здравни инспекции във всяка от 28-те области? Какви точно количества от доставените до всяка една РЗИ иРНК ваксини от двата вида са предоставени на колко точно общо практикуващи лекари във всяка една отобласт в страната? Какви точно количества от двата вида иРНК ваксини са предоставени от всяка РЗИ на колко точно лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ във всяка от областите?

Какви точно количества от същите ваксини са предоставени от всяка РЗИ на колко точно други медицински специалисти (мобилни кабинети), на каквито също е възложено да прилагат ваксините според Националния план за ваксиниране? Доставяни ли са дози от двата вида иРНК ваксини по други начини и директно на други субекти, без отчитане и разпределяне от районните здравни инспекции?

4. Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза I (медицински специалисти, фармацевти и помощен персонал) са 243 600 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от първата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna?

Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?  Какъв е точният брой на всички ваксинирани от първа фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

- Advertisement -

5. Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза II (потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки) са 112 080 лица.

Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от втора фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от втора фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

6. В Националния ваксинационен план липсва всякаква информация относно лицата от Фаза III – служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности. Записано е само, че очакваният брой подлежащи ще бъде формиран според предварително изготвени списъци. Молим да ни отговорите подробно на следните въпроси: Кои точно (поименно) инситуции, съсловни и частни органзиации включват лицата от третата фаза? Колко на брой са тези списъци, кой точно ги изготвя и по какви точно критерии се определят служителите, подлежащи на имунизиране в тази фаза? Как още се е разширила Фаза III, освен с публично известните ни субекти: ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, изборната администрация, представителите на медиите и адвокатите?

Какъв е общият брой на лицата от тази фаза, подлежащи на имунизиране? Какъв е точният брой на ваксинираните от третата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на ваксинираните с един от двата вида иРНК ваксини за всяка една институция, съсловна и частна организация? Колко от тях са с една поставена доза и колко с две дози?

7. В Националния ваксинационен план е записано, че „за приоритизирането на целевите групи НВЩ привлича външни експерти в отделни области за изразяване на становища по етични въпроси”. Молим да ни отговорите кои са привлечените външни експерти (поименно), довели Ви до „етичното” решение най-рисковите групи граждани да попаднат едва във Фаза IV от Националния ваксинационен план?

8. Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза IV (възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-висок риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити) са 1 800 000 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от четвъртата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna?

Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от тази фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички граждани от тази фаза, заявили желание да бъдат ваксинирани с един от двата вида иРНК ваксини, но неполучили досега желаната ваксина поради недостиг на количествата?

9. Какъв е очакваният брой подлежащи на ваксиниране от Фаза V на ваксинационния план (уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот). Кои точно групи от населението са включени в тази фаза и по какви точно критери се определят те? Колко души от тази фаза са вече имунизирани с препаратите на Pfizer-BioNTec и Moderna, колко са имунизирани с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

10. Какви точно действия са извършени, какви се извършват към момента и какви предстои да бъдат извършени във връзка с Част VI от Националния ваксинационен план – Комуникация и обществена инфромация?

Какви точно като форма и съдържание съобщения са създадени и чрез какви комуникационни канали са разпространени до всяка една от отделните целеви групи към всяка една от петте приоритетни фази от ваксинационния план? Какви точно съобщения са създадени и чрез какви канали са адресирани до широката общественост в страната?

По какъв начин се реализира обратна връзка на гражданите с Националния ваксинационен щаб при положение, че този щаб няма своя страница в интернет, няма своя секция нито в сайта на МЗ, нито в Единния информационен портал за COVID-19 (coronavirus.bg), нито известен пощенски или електронен адрес за кореспонденция, нито телефон за връзка?

11. Какви още количества от ваксините на Pfizer-BioNTec и Moderna, и на кои дати се очаква да бъдат доставени в старната? Как точно ще бъдат разпределени тези количества в 28-те областни центъра на страната и предвид приоритетните пет фази от ваксинационния план?

12. Ще бъде ли променен Националния ваксинационен план, така че най-уязвимите групи от настоящата Фаза IV да получат предимство за поставяне на ваксините на Pfizer-BioNTec и Moderna пред лицата от Фазa III и Фаза II?

13. Каква е ролята и работата на Националния ваксинационен щаб, след като наблюдаваме пълно отсъствие на инициатива за координация от негова страна на ваксинационния процес между отделните звена и участници в процеса – РЗИ, медицински заведения, лични лекари, мобилни кабинети, уязвими групи, приоритетни групи, граждани?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече