Подигравка! „Стимулират празнично” здравни работници с арабските фурми!

0

- Advertisement -

МЗ очевидно се подиграва съз здравните работници! Работещи на първа линия получиха изсушените плодове като великденски стимул!

„Преди време, попитаха тук дали някой е виждал Фурмите подарени ни от Саудитска Арабия като медицинска помощ. Е днес послучай наближаващия Велик ден, майка ми (здравен работник, участвала и на първа линия) получи половин пакет от фурмите (около 1 кг)“, разказа в пост в туитър синът на жената, получила въпросния „стимул“. Той е публикувал и снимка, на която се вижда пакета фурми. Според опиталите ги те дори не ставали за ядене, тъй като са сухи и твърди. Коментатори веднага започнаха да се шегуват, че вероятно срокът им изтича скоро, та затова е решено с тях да бъдат „зарадвани“ здравните работници.

- Advertisement -

Не е ясно кога е получена раздаваната сега пратка с фирми. В средата на април 2020 г. България получи помощ за борба с коронавируса от Абу Даби. Дарението съдържаше фурми и медицински консумативи, включително дезинфектанти. Пратката, сред която имаше още маски, ръкавици и калцуни, бе предоставена на държавата под формата на дарение от фирмите „Интръст“ и „Градус“. Тя бе шумно рекламирана от властта като огромна помощ срещу короновируса след бартер – ОАЕ получава 32 тона храни, дава ни 15 тона медицински изделия. Министърът на икономиката Емил Караниколов дори пътува до арабската държава, за да уреди сделката, въпреки че след това трябваше да излезе в 14-дневна карантина.

По-късно разследване на „Бивол“ разкри, че медицинските консумативи са едва 3 тона, а останалата част са фурми – 12 тона, които Караниколов похвали като „питателна храна“. Освен това се разбра и, че дезинфектантите не отговарят на здравните изисквания. В резултат на това РЗИ и министерството на икономиката започнаха проверка, която действително доказа, че голяма част от дезинфектантите са негодни за употреба, но пък стават за дезинфекция на повърхности и ръце. Въпреки това, в средата на август стана ясно, че част от дезинфектантите, бяха изпратени като дарение от страната ни в Бейрут.

Огромната пратка от фурми пък бе разпределена за социални слаби граждани. Половината от фурмите са бяха раздадени през БЧК, а другата половина – изпратени към главното мюфтийство, чрез което са раздадени на нуждаещи се хора, припомня „Сега“.

Прегледана: 11299

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече