ГЕРБ успя с назначенията си в енергийния холдинг след изненадващо оттегляне на жалба! Александър Църноречки ще стане директор в БЕХ, без да е участвал в конкурс!

0

- Advertisement -

Когато не става по единия начин, ще стане по другия. ГЕРБ все пак ще успее да впише избраното миналата седмица ново ръководство на Българския енергиен холдинг въпреки явните нарушения на процедурата, заради които съдът спря вписването. Тъжителят изненадващо е оттеглил молбата си, информира „Капитал“.

С определение на Софийския градски съд от 23 април решението на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова за новите назначения бе спряно. Повод за това беше искова молба на София Касидова (зам.-министър на икономиката и зам.-министър на транспорта в кабинета „Сакскобургготски“). Тя е участвала в процедурата и е трябвало да бъде класирана на второ място като независим член на съвета на директорите, но вместо нея министър Петкова предлага за назначаване бившия PR на БЕХ Александър Църноречки, който дори не е участвал в конкурсната процедура.

Според молбата на Касидова Църноречки не отговаря на изискванията за квалификация, като това, че е служител във ведомството дори е нарушение на правилата на самата процедурата.РЕКЛАМА

Изненадващо обаче на 29 април София Касидова е оттеглила исковата си молба и реално делото ще бъде прекратено. А това означава, че няма да има пречка за вписването на Църноречки в борда на БЕХ, въпреки че то ще е в нарушение на процедурните правила.

- Advertisement -

Какво точно е променило позицията на Касидова толкова бързо и рязко засега не е ясно. Това обаче е напълно в тон с подхода на ГЕРБ към такива ситуации: много критици на партията бяха привлечени след това с високи постове в различни институции. Деница Сачева и Тома Биков са само два от примерите за това.

Защо е важен БЕХ

А ръководството на БЕХ е важно по много причини. Реално то ще управлява цялата държавна енергетиката, тъй като под негов контрол са всички големи държавни дружества като НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“, чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лева.

Новият борд на директорите ще има 5-годишен мандат и според закона няма да може да бъде сменян по политически причини, а само ако не се справя с работата си, което обаче е много трудно доказуемо в съда. Изпълнителен директор ще е бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов, а членове освен Александър Църноречки ще са Диян Димитров (досега член на СД на ТЕЦ „Марица-изток“), Иван Андреев (досега член на СД на ДП „Радиоактивни отпадъци“ и бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“) и Стелиян Коев (досега финансов директор на „Мини Марица-изток).

Любопитното е, че бащата на Александър Църноречки – Пламен Църноречки, работи в дружество от структурата на БЕХ – той е директор на „Булгартел“. Така синът ще бъде косвен работодател на баща си, което при частни дружества не е проблем, но за държавни създава възможности за корупция поради йерархичната зависимост.

Прегледана: 11852

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече