Хиляди вярващи в цялата страна посрещнаха Възкресение Христово при строги мерки!

0

- Advertisement -

Хиляди вярващи в цялата страна посрещнаха най-големия християнски празник Великден под открито небе и при изискването за дистанция.

Празникът ще продължи 40 дни, но най-важната част от него е първата седмица, наричана Светла седмица.

Самото възкресение на Сина Божи не е описано в каноническите текстове на Новия завет, като в тях се описват само събитията, последвали възкресението. След смъртта на Исус Христос на кръста неговият ученик Иосиф взема тялото му и го полага в гробница до Голгота.

Призори на третия ден четири жени, т.нар. мироносици, идват да помажат тялото. Пред тях се явява ангел, става земетресение и камъкът, закриващ гробницата, се отмества.

Жените виждат че тя е празна, а ангелът им казва, че Христос е възкръснал от мъртвите. Мария Магдалена се връща и съобщава за събитието на апостолите Петър и Йоан.

В село Овощник се спазват традиции за празника, датиращи от над сто години. Сред тях е доенето на овца рано сутрин, предава NOVAС прясното мляко в Овощник замесват козунак.

- Advertisement -

От него се прави и традиционно кисело мляко, необходимо за дроб сарма, която се приготвя. В селото тече трескава подготовка за празника още от ранни зори.

В живописното село Мала църква в района на Самоков има много храмове с интересна история. В един от тях се е образувало аязмо с лековита вода.

„Тази вода лекува всичко, тя ни е дадена от Бога“, разказва баба Злата, която първа влезе в храма. А в разложкото село Баня посрещат празника с нещо уникално – 3-етажно мъжко хоро, Селото е и единственото в България, където Великден се празнува четири дни.

„За банялии Великден е малък национален празник. Нашето село е опожарявано три пъти до основи и е възкръснало от пепелта, за да посрещне Възкресението всяка година.

Пролетните игри са традиционни само за Баня”, разказа Надежда Кехайова. „3-етажното хоро обикновено се прави на третия ден след Великден. Характерното е, че то е по време на пролетни игри. Развълнувани от празненството младежите решили да направят тази кула, за да са по-близо до Бога”, разказва местна жителка.

Стотици старозагорци изпълниха двора на катедралния храм „Св. Николай“, за да вземат частица от Благодатния огън.

Точно в полунощ, Старозагорският митрополит Киприан прогласи Христовото Възкресение и отправи Пасхалното си послание.

Прегледана: 10637

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече