БГ инфекционист от Берн уличи д-р Коце в лъжа

0

- Advertisement -

Не е вярна цифрата, изнесена от здравния министър в оставка Костадин Ангелов за броя на имунизираните българи – не са 800 000! Само 200 000 са получили и двете дози от антиковид ваксината.

Това категорично заяви в интервю пред тв „България он Еър” живеещият и работещ в Берн български инфекционист д-р Аспарух Илиев: ”Министърът изпада в поредната предизборна кампания. В момента се дават обещания за доста широка готовност. Бих бил много предпазлив с подобни изказвания. Самото му интервю дава още една цифра, която не е вярна, а именно, че 800 000 са ваксинираните. Само 800 000 в България са получили първата доза на ваксината, истински готови с пълния цикъл на ваксинация са 200 000″, заяви началникът на лабораторията по инфекции на мозъка.

Той призова да се подхожда малко по-сериозно и да не се използва пандемията като тема за обещания, които после не могат да бъдат изпълнени.

„Ваксинирането трябва да е свързано с максимално строги мерки за намаляване на заболеваемостта“, добави лекарят.

- Advertisement -

„Това, което видяхме като поведение на управляващите кризата в България, беше настигащо, а не проактивно. Случваха се събития, хората боледуваха. Обещанието за бързото сваляне на маските, без да е обяснено на хората защо и как се прави, крие рискове“, допълни д-р Илиев пред водещия Мирослав Димитров.

Според него, ако не успеем да ваксинираме достатъчно хора и не бъдем предпазливи, ни очаква една по-тежка зима от изминалата.

Той добави, че имунитетът от прекарването на болестта не е толкова добър, колкото този от ваксината.

„Изследванията показват, че след прекарване на Ковид-19 имаме възпалителна реакция, която засяга и мозъчните структури. Много от пациентите се оплакват от липса на концентрация. Нашият мозък също е засегнат от вируса. Когато имаме ваксина, тези ефекти ги няма“, обясни специалистът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече