БГ инфекционист от Берн уличи д-р Коце в лъжа

0

- Advertisement -

Не е вярна цифрата, изнесена от здравния министър в оставка Костадин Ангелов за броя на имунизираните българи – не са 800 000! Само 200 000 са получили и двете дози от антиковид ваксината.

Това категорично заяви в интервю пред тв „България он Еър” живеещият и работещ в Берн български инфекционист д-р Аспарух Илиев: ”Министърът изпада в поредната предизборна кампания. В момента се дават обещания за доста широка готовност. Бих бил много предпазлив с подобни изказвания. Самото му интервю дава още една цифра, която не е вярна, а именно, че 800 000 са ваксинираните. Само 800 000 в България са получили първата доза на ваксината, истински готови с пълния цикъл на ваксинация са 200 000″, заяви началникът на лабораторията по инфекции на мозъка.

Той призова да се подхожда малко по-сериозно и да не се използва пандемията като тема за обещания, които после не могат да бъдат изпълнени.

„Ваксинирането трябва да е свързано с максимално строги мерки за намаляване на заболеваемостта“, добави лекарят.

- Advertisement -

„Това, което видяхме като поведение на управляващите кризата в България, беше настигащо, а не проактивно. Случваха се събития, хората боледуваха. Обещанието за бързото сваляне на маските, без да е обяснено на хората защо и как се прави, крие рискове“, допълни д-р Илиев пред водещия Мирослав Димитров.

Според него, ако не успеем да ваксинираме достатъчно хора и не бъдем предпазливи, ни очаква една по-тежка зима от изминалата.

Той добави, че имунитетът от прекарването на болестта не е толкова добър, колкото този от ваксината.

„Изследванията показват, че след прекарване на Ковид-19 имаме възпалителна реакция, която засяга и мозъчните структури. Много от пациентите се оплакват от липса на концентрация. Нашият мозък също е засегнат от вируса. Когато имаме ваксина, тези ефекти ги няма“, обясни специалистът.

Прегледана: 10101

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече