Радев кани парламентарните партии за новия състав на ЦИК

0

- Advertisement -

Утре президентът Румен Радев изслуша предложенията на парламентарно представителните формации и коалиции за състава на ЦИК. Ще бъде връчен и третият мандат за съставяне на правителство. Той ще отиде в БСП като според заявката на левицата се очаква да бъде върнат още в същия миг.

Държавният глава е утвърдил правилата за консултациите за назначаването на новата изборна комисия. На консултациите ще се определи и ръководството на ЦИК. Всяка политическа сила има право на представител в него. 

- Advertisement -

Това се случва след последните промени в ИК, направени от 45-тото Народно събрание. Според тях съставът на ЦИК трябва да бъде сменен, а назначаването им става по нова процедура. В новия състав на ЦИК място ще намерят само кандидати, предложени от парламентарно представените партии и коалиции в 45-ия парламент.

Разпределението на местата в ЦИК ще се случи при запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. По метода за изчисление на най-голям остатък на ГЕРБ-СДС се полагат 4 места, „Има такъв народ“ и БСП са с по 3-ма представители, ДПС и „Демократична България“ – с двама, а „Изправи се!Мутри вън!“ имат право на един член на ЦИК.

Прегледана: 9276

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече