ГЕРБ и ДПС не пускат кокала: Не искат и да чуят за намаляване на депутатската заплата

0

- Advertisement -

Съвсем очаквано! Депутатите от ДПС и ГЕРБ не искат и да чуят за намаляване на заплатите на народните избаници! Те нарекоха преложението за орязването на депутатската им надница „популизъм” и откровено се изгавриха с него.

Живко Табаков от ИМВ предложи да влезе в дневния ред на парламента предложението на политическата сила за орязване възнагражденията на законотворците, но беше отхвърлено.

Той посочи, че в дни като тези, когато бизнесът е на колене, намираме се в социална и икономическа криза, хората живеят на прага на бедността, народните представители би трябвало да са солидарни.

Йордан Цонев от ДПС обаче настоя, че такова решение не следва да се обсъжда. „Като дойде другото Народно събрание народните представители могат да решат да не получат заплати, сутрин по десет тояги на голо и така“, коментира той.

Вежди Рашидов определи предложението на Табаков като популизъм. „С тоя див популизъм аз предлагам друго нещо да направим. Който иска депутат да стане, да внася по 1000 лева, председателят по 3000 и зам.-председателите по 2000“, каза той.

Иначе скандалите започнаха още в началото на пленарното заседание.

С иронични подмятания беше белязан дебатът по промяната в Закона за политическите партии, внесена от „Има такъв народ“, която предвижда намаляване на годишната партийна субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас.

- Advertisement -

„Явно, че популизмът върви добре… Вашият лидер доста забогатя напоследък, докакто се подиграваше на хората. Подарявайте по едно ферари на българите. Няма да е лошо, замогнахте се“, подигравателно се обърна Вежди Рашидов от ГЕРБ към депутатите на Слави Трифонов.

Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ отвърна, че намаляването на субсидията е въпрос на доверие – заради 2.5 млн. български граждани, гласували в подкрепа на подобна промяна на националния референдум през 2016 г. „За да спечелите доверието на хората, гласувайте за 1 лев субсидия“, препоръча той на колегите си. И изчисли, че за 4-годишен период от съкращаването на субсидиите държавната хазна ще спести 85 млн. лв.

Явор Божанков от БСП критично посочи, че липсва оценка на въздействието на предлаганите промени, не се проведе адекватно обществено обсъждане в парламентарната правна комисия поради липса на време, нито са били събрани становища. „Популизмът беляза 44-ото Народно събрание. Надявах се, че 45-ото той ще отсъства“, допълни социалистът, цитиран от „Сега“.

Прогноза

Най-късно в петък парламентът ще бъде разпуснат, прогнозира проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия, по БНТ.

Президентът Румен Радев връчва днес последния проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Социалистите вече обявиха, че ще върнат мандата веднага и няма да предлагат кабинет.

Държавният глава трябва да издаде след това указ за разпускане на Народното събрание, в който да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече