Това е шестият служебен кабинет в историята! Какви са разликите между него и редовно правителство?

0

- Advertisement -

Факт е шестото служебно правителство в най-новата история на България. То вече бе обявено, а в длъжност встъпва от утре. Назначените от президента Румен Радев министри ще бъдат ръководени от бригаден генерал Стефан Янев.

Какви са разликите между редовния и служебния кабинет?

Основната разлика идва от начина на конституиране. Служебното правителство е особен вид правителство, което се избира и назначава от държавния глава, който определя министър-председателя и персоналния му състав. То има временен характер и съществува до избиране на ново правителство по установения в закона ред. Срокът му на работа обичайно е около 3 месеца – 2 месеца за провеждане на парламентарните избори и 1 месец за свикването на новоизбрания парламент.

Конституцията предвижда и хипотеза, при която служебното правителство може да функционира и при работещ парламент. Това е възможно, ако то е назначено в последните 3 месеца от мандата на президента, тъй като в този период той не може да разпусне законодателния орган.

Какви са правомощията на служебното правителство и коя е най-важната му задача?

Служебният кабинет изпълнява същите функции, каквито Министерският съвет, но в практиката е прието, че решава единствено текущите въпроси на вътрешната и външната политика на страната. Такова правителство обаче не следва да бъде подценявано, тъй като може да взема и политически решения, имащи важни и дългосрочни последици. Най-важната му задача обаче е да подготви и проведе предсрочните парламентарни избори.

- Advertisement -

Президентът може да прави промени в структурата и състава на служебното правителство в хода на неговата работа.

Предишните служебните правителства на България след 1990 г.:

“ Ренета Инджова“ – 17 октомври 1994 – 25 януари 1995

“ Стефан Софиянски“ – 12 февруари 1997 – 21 май 1997

„Марин Райков“ – 13 март 2013 – 29 май 2013

„ГеоргиБлизнашки“ – 6 август 2014 – 7 ноември 2014

“ Огнян Герджиков“ – 27 януари 2017 – 4 май 2017

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече