Радев зашлеви хунтата: Пропука се омертата!

0

- Advertisement -

Президентът Радев пак зашлеви хунтата на Баце по време на официалното представяне на служебния кабинет и възлагане на задачи. В началото на церемонията президентът заяви, че страната излиза от период на авторитаризъм и корупция. „Възроди се духът на парламентаризма и свободно слово, пропука се омертата, на която се крепеше управленския модел“, заяви той.

Но добави, че парламентът не е сбъднал очакванията на хората за ново правителство – и това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

Изключително много задачи, които няма как да се реализират за около три месеца, постави президентът Румен Радев пред министрите си. Това се случи днес сутринта на официалната церемония на „Дондуков“ 2 при клетвата на служебното правителство. Наред с организирането на предсрочните избори, която е основната функция на един служебен кабинет, и осветляване на порочни практики от периода на ГЕРБ, което пък очакват хората, държавният глава изреди приоритети във всяка една сфера – които не са реализирани в последните 30 години и могат да се осъществят единствено в следващите 20. 

- Advertisement -

Своето правителство той представи като „кабинет на демократичното единодействие“. В него имало „хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори, предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди“. Като основни задачи на министрите той изброи война на купения вот, да се разкрие истинската картина за състоянието на държавата и най-вече  – да се направи първа крачка към укрепване на държавността (почтено и прозрачно управление). Радев добави, че министрите ще срещат съпротива на статуквото.  „Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и предизборни харчове“, каза той. Няколко пъти в речта си Радев бе доста остър спрямо отиващата си власт.

Президентът изреди и изкючително много приоритети накуп. Чудно е как правителството ще ги реализира през краткия си период – борба с пандемията, ред във ваксинирането, по плана за устойчивост, иновации, нови технологии в образованието, борба срещу сечта, застрояването, спасяване чрез медицински хеликоптери, реализиране на енергийни проекти… След това представи министрите си един по един.

Думата взе и Стефан Янев. „Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите“, заяви той. Ще изисква от министрите си чест, отговорност, отчетност и прозрачност – за да се върне доверието в институциите. Сред предстоящите задачи спомена борбата с пандемията, организирането на изборите. И обяви мото на кабинета: „Почтеност, прозрачност и професионализъм“.

Церемонията завърши с обща клетва на министрите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече