И Северна Македония гони руски дипломат

0

- Advertisement -

Северна Македония обяви руски дипломат за персона нон грата и му даде няколко часа, за да напусне пределите на страната, потвърдиха официални източници за скопското електронно издание МКД.

Съгласно разпространената информация, на 14 май руският посланик в Скопие Сергей Баздикин е извикан в Министерството на външните работи, за да бъде информиран, че един от дипломатите в посолството му е обявен за персона нон грата.

Срещата с посланика и обявяването на причините бяха в съответствие с дипломатическия протокол и според източника на изданието „поведението на дипломата не беше в съответствие с поведението, очаквано от приемащата държава“.

Министерството на външните работи потвърди информацията и обяви, че в съответствие с чл. 9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения е решило да обяви дипломат в посолството на Руската федерация за персона нон грата в Република Северна Македония.

- Advertisement -

„В тази връзка на 14 май 2021 г. посланикът на Руската федерация беше извикан в Министерството на външните работи и бе връчена нота с указание посоченият дипломат да напусне територията на Северна Македония в рамките на седем дни“, гласи изявлението на външнополитическото ведомство в Скопие. 

Това е първият по рода си инцидент в отношенията на Северна Македония с Руската федерация, когато става въпрос за позицията на правителството в съответствие с инспекцията за сигурност на компетентните служби на Македония „за запазване на суверенитета на държавата“.

Дипломатически източници припомнят, че през 2018 г. Северна Македония изгони руски дипломат след скандала с предполагаемото отравянето на бившия руски агент Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, но тогава решението е било взето в знак на солидарност с Обединеното кралство и Европейския съюз.

Засега остава неясно дали последният случай на изгонване на дипломат от руското посолство е свързан с шпионските скандали с участие на Москва, които разтърсиха няколко европейски държави.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече