Съветът на ЕС осигури 400 млн. евро за европейските медии

0

- Advertisement -

Съветът на ЕС съобщава, че одобрява отпускането на 400 милиона евро за европейските медии от бюджета за възстановяване на икономиката. Отчита се, че медиите са една от областите на икономическа дейност, засегнати от пандемията.

- Advertisement -

Цитирани са данни на Европейската комисия, според които европейските медии и аудиовизуалният сектор имат годишен оборот от 193 милиарда евро. Заради пандемията от ковид делът на рекламните приходи за медиите е намалял с 20 на 100. Необходимо държавите от ЕС да насочат част от средствата за възстановяването на икономиката към ускоряване на цифровизацията в областта на новинарството и аудиовизуалните услуги според Съвета на ЕС.

През второто тримесечие на 2020 г. приходите от реклама в информационната издателска дейност спаднаха с между 30 и 80 на сто, а в телевизионната – с 20 на сто, се пояснява в предложението на Европейската комисия за осигуряване на бюджетна подкрепа за медиите. Киносалоните в ЕС са претърпели загуби, оценени на 100 000 евро на екран на месец при въведените ограничения за свободата на движение. Наслагването на извънредното положение към съществуващите предизвикателства пред европейските медии може да подкопае устойчивостта им и демократичната им роля, предупреждава комисията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече