Бойкот! Големите длъжници на ББР вързаха тенекия на министъра на икономиката

0

- Advertisement -

Нито една от 8-те фирми – топ клиенти на Българската банка за развитие с кредити общо за почти 1 млрд. лв. , не се яви на срещата с министъра на икономиката Кирил Петков. Той отправи покана към тях за разговор, за да чуе какво реално са постигнали след кредитирането – дали са въвели иновации, увеличили ли са работните места или пък търговския си оборот.

Шест от фирмите са отговорили писмено на министъра, а две от тях – „Благоевград БТ“ и „Транспект“, изобщо не са реагирали.

Кои са в Топ 8?

Кредити с размер над 140 млн. лв.:
“Слънчев ден” АД
“Благоевград БТ” АД
“Роудуей кънстракшън” АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:
“Маркет инвестмънт” АД (Техномаркет) 
“Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:
“Параходство БМФ” АД
“Транспект” АД
”Инса Ойл” ЕООД

В писмата си 6-те фирми уверяват, че редовно и без проблем погасяват кредитите си. „От тази гледна точка, аз съм доволен. Остава въпросът това ли е най-добрият начин да бъде използван публичния ресурс“, заяви Кирил Петков пред журналисти, след като стана ясно, че среща няма да има. Той увери, че все пак ще потърси информация чрез новия одитен комитет при какви условия са получили финансиране най-големите клиенти на ББР.

Междувременно разкритията как държавната Българска банка за развитие е отпускала кредити от предоставения й публичен ресурс набират скорост. След като преди седмица служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи за 8 фирми, получили близо 1 млрд. лв. заеми, в четвъртък той даде нови данни – 90% от 1.9 млрд. лв. кредитен портфейл на банката са в 20 компании.

„90% от кредитите вместо да отидат в малки и средни предприятия, са в 20 клиента на банката. Не можех да допусна повече да има риск пред публичните средства и затова реших да реагирам бързо и да сменя Надзорния съвет на ББР“, коментира в четвъртък пред бТВ Петков.

„Всички кредити са отпуснати съобразно закона, те са редовни и със солидни обезпечения“, увериха по-рано днес пред Нова тв уволнените надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска. Те обясниха, че вчера не са се явили на срещата с министър Петков, защото не искали да бъдат записвани и снимани. „Никога не сме давали интервюта, за нас това е несвойски“, оправда се Митко Симеонов, но не обясни защо се е съгласил да се изяви по Нова телевизия още на следващия ден.

- Advertisement -

Колежката му Бурска информира, че от 2016 г. според устава на банката всеки заем над 5 млн. лв. се отпуска с одобрение на Надзорния съвет. Надзорът обаче давал одобрения като единствено преглеждал по документи дали е спазена процедурата и дали има обезпечение, без да се интересува какъв е бизнес-планът на кредитоискателя и за какво ще бъде използван кредитът. Това опровергава тезата на председателя на надзора на ББР Стамен Янев, че той не е знаел нищо за заемите, защото не му била предоставяна информация.

По повод огромните заеми от над 100 млн. лв. Бурска коментира: „Това е целта на банката – да дава кредити. Дали е 10 млн. или 100 млн. зависи от кредитоискателя“. „В банката винаги е имало концентрация на кредити в малко получатели, защото такъв й е профилът. В момента концентрацията е най-ниска“, допълни Симеонов. Всъщност по замисъл БРР трябва приоритетно да финансира малък и среден бизнес.

Уволнените надзорници изказаха притеснения, че действията на служебния министър само вредяли на банката и нейни международни партньори вече изпращали писма за повече информация. „Ако ББР беше обикновена банка с депозанти, досега щеше да има опашки от хора, които да си теглят парите“, заяви Симеонов. По думите му „някой подготвя обладяването на ББР“, като Симеонов цитира прессъобщението на БНБ от четвъртък, от което става ясно, че министър Петков е внесъл искане за промени в Надзорния съвет на 11 май, ден преди да бъде обнародван указа на президента за назначаване на служебното правителство. Симеонов даде и абсурдно обяснение защо е отказал да подпише документите за смяна на надзора на банката, дадени му от министъра – те били на различна хартия.

„Не исках нито ден да загубя с риск този надзорен съвет да допусне раздаване на още кредити за 100 млн. лв.“, така днес Петков коментира също по Нова тв нападките на уволнените надзорници. Той отново повтори тезата си, че членовете в Надзорния съвет са пазители на обществения интерес  и попита къде са били те, когато е бил отпуснат скандалния кредит, заради който бе уволнен изпълнителният директор Стоян Мавродиев. Това се случи през юни на 2020 г., когато стана ясно, че ББР насред коронакризата е отпуснала 75 млн. лв. на колекторска фирма, с които тя да изкупи лошите кредити на две търговски банки.

Петков заяви, че ББР има добра ликвидност, затова не може да бъде сравнявана с фалиралата КТБ. „Въпросът е къде отиват нашите пари и защо при 1.9 млрд. лв. кредитен портфейл 1.7 млрд. лв. са в 20 компании и при какви условия“, посочи Петков.

За днешната среща в Министерство на икономиката първоначално имаше информация, че потвърждение за участие са дали само две от компаниите – „Параходство БМФ“ и обявеният за най-голям клиент на ББР „Роудуей кънстракшън“.

От „Параходство БМФ“, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, реагираха още при обявяването на спискъка с топ-клиентите на банката, като заявиха, че още от 2010 г. са получили финансиране по не един и два проекта, като никога дружеството не е изпадало в неизпълнение на договорните си задължения. И увериха, че всички кредити са били обезпечени с имущество на фирмата, което надвишава съотношение между цената на закупения актив (кораб) и размера на финансирането. От компанията припомниха, че държавата е акционер в „Параходство БМФ“ с 30% в капитала, което било допълнителен аргумент да търсят финансиране от ББР. В същото време от години братя Домусчиеви и държавата се съдят за над 50 млн. лв. заради неизпълнение на приватизационния договор.

Управителят на фирмата най-голям кредитополучател “Роудуей кънстракшън” – Иван Георгиев, призна пред бТВ, че от години е адвокат на бизнесмена Румен Гайтански и е ползвал кредита от 148 млн. лв., за да купи фирмата на Гайтански „Пътстройинженеринг“. В сделката обаче Георгиев действал сам и Гайтански не бивало да бъде замесван.

Служебният министър на икономиката съобщи днес, че е получил „интересни сигнали“ от малки фирми, на които е бил отказан достъп до финансиране от ББР. В един от тях предприемач разказва, че повече от 2 месеца е чакал среща с кредитен експерт на банката и когато тя се е състояла, е протекла само 10 минути. „Очевидно ББР финансира само предварително одобрени кандидати“, заключава предприемачът.

„Министерството на икономиката е отворено за подобни сигнали и ще търсим отговор от управителния съвет на банката за всеки един отказан кредит“, заяви Кирил Петков и призова всеки, който е имал проблем да сигнализира.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече