Допълнителните машини вдигат цената на вота с 16 млн. лв.

0

- Advertisement -

Около 15 750 000 лв. ще струват изборите заедно с доставката на 1500 допълнителни машини за гласуване. Това съобщи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред БНТ.

Новите устройства са необходими, защото с промените в Изборния кодекс, одобрени от последния парламент, машините станаха основното средство за гласуване вместо хартиените бюлетини.

- Advertisement -

Според Нейкова в около 700 избирателни секции ще трябва да бъдат инсталирани по 2 машини, за да бъде сигурно, че ще поемат всички желаещи да гласуват.

Тепърва ще се направят точните изчисления колко машини са нужни, за да се обезпечи безпроблемно гласуване, посочи шефът на ЦИК. В четвъртък комисията проведе пробно гласуване, което показа, че с едно устройство могат да гласуват по 75 души на час.

Този резултат обаче е съвсем условен – в гласуването участваха държавни служители, живеещи в столицата, тоест, не съвпадат с профила на типичния избирател в страната. ЦИК предвижда още два експеримента, единият от които ще се проведе на 30 май в софийското село Доброславци, а другият – вероятно следващия понеделник в община Сливница.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече