Провалът Фандъкова: 12 314 деца без градина и след второто класиране, родителите – на бунт

0

- Advertisement -

12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла в София и след второто класиране, което бе извършено в събота, 29 май. След първото класиране в началото на месеца без места останаха 10 252 малчугани. Заради административните неуредици на общината обаче кандидатурите на много деца бяха елиминирани преди първото класиране и са били направени преди второто. Така във второто класиране участваха 14 932 деца. 1712 от тях искат да се преместят, т.е. те вече имат място в ясла или градина. Класираните са 906, сочат официалните данни на общината. Това означава, че извън градини и ясли засега остават 12 314 желаещи.

Кметът Йорданка Фандъкова отрича, че управлението й се е провалило с обещанието да има градини за всички деца в София. След първото класиране кметицата опита да прехвърли провала на районни кметове от опозицията, а после, когато вече на власт бе служебното правителство, заговори и за това, че държавата трябва да компенсира по-щедро родителите на неприетите деца. Отново заваляха и обещания и сметки колко градини ще бъдат построени в близко бъдеще.

- Advertisement -

Родителите обаче, които от години слушат подобни обещания, излязоха на протест и поискаха оставката на Фандъкова.

„Крайно време е общината да се събуди и да започне наистина да строи градини, а не да ги ремонтира и обявява като нови. Успоредно с това всички деца от 2 -годишна възраст, които не са приети, а родителите им се връщат на работа, трябва да получават компенсации, а не както сега – компенсациите да са само за тези над 3 години и при неизпълними условия“, коментира пред „Сега“ резултатите от второто класиране Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече