ВАС потвърди премахването на ски влек “Меча поляна“ в парк “Витоша“

0

- Advertisement -

Върховния административен съд с окончателно решение потвърди, че ски влек „Меча поляна“ в Природен парк „Витоша“ трябва да бъде премахнат.

Делото е образувано по касационна жалба на „Витоша ски“ против решение на Административен съд София – град, с което е потвърдена заповед на началника на РДНСК за премахване на незаконния строеж. 

Върховните магистрати приемат за правилни изводите на първоинстанционния съд, че ски влекът е строеж от трета категория и като такъв се явява строеж, за който се изискват строителни книжа, каквито липсват.

- Advertisement -

Въжените линии подлежат на инвестиционно проектиране, съгласуване с органите на държавен технически надзор, издаване на разрешение за строеж и въвеждане в експлоатация, по реда на Закона за устройство на територията.

Поради това издадената от началника на ДНСК заповед за премахване на влека е законосъобразна.

Ски влек „Меча поляна“ представлява открита въжена линия с дължина около 92 м., с 4 бр. стоманени стълбове, с височина около 3,5 м., забити в земята, без бетонови фундаменти, всеки укрепен с по три броя метални тръбни подкоси с дължина около 1.80-2 м. и стоманени въжета. Има и задвижващ механизъм с електрически двигател, водещо, обръщателно и направляващи въжета, както и кабина за управление на лифта. Установено е още, че строежът е извършен около 2005 г., по възлагане на „Витоша ски“ АД, която е и негов собственик.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече