Ресторантьорите искат COVID сертификатът да се прилага още от 1 юли

0

- Advertisement -

Прилагането на новия цифров европейски COVID сертификат да започне още от 1 юли. За това настояват от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета – ХОТРЕК, цитирани от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – единственият пълноправен член на организацията за България.

Предложението е подкрепено и от Европейския алианс на туристическия манифест, който включва над 60 туристически организации от ЕС. Според представителите на ХОТРЕК прилагането на сертификата трябва да започне много бързо, дори и преди юли, за да се подкрепи по този начин навременното рестартиране на сектора за жизненоважния летен сезон и за да се възстанови свободата на движение в рамките на ЕС и Шенгенското пространство.

Като общ инструмент на ЕС, „Цифровият сертификат за COVID“ (DCC) ще предостави удобно доказателство, че притежателят е бил ваксиниран срещу COVID-19, възстановен от вируса или е получил отрицателен резултат от антигенен или PCR тест. От ХОТРЕК призовават и държавите-членки на ЕС да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификатикато тестване или карантина, в съответствие със споразумението, постигнато между институциите на ЕС.

- Advertisement -

От организацията подчертават, че всяко забавяне в прилагането на сертификата или допълнителни ограничения ще подкопаят шансовете за успешно възстановяване на сектора.
Държавите обаче все още трябва да координират редица политики относно здравния цифров сертификат, подчертават от ХОТРЕК. Необходими са общи времеви граници за валидност на направените тестове, като от организацията предлагат антигенните да са с валидност от 24 часа, а PCR тестовете – 72 часа.

Да се уточни възрастта, която да е една и съща за ЕС, за това кои деца и младежи няма да имат необходимост от тестове за преминаване на границите, за да се улесни планирането на семейните пътувания. Както и да се гарантира липсата на допълнителни изисквания за транзитни пътници в транспортните центрове. Освен това е необходимо и бързото приемане на европейския формуляр за локация на цифрови пътници, който да бъде свързан със здравните цифрови сертификати, за да се подобри ефективността при качване на пътници и да се избегнат дългите опашки в транспортните центрове.

Тези мерки биха спомогнали за възстановяване на доверието в трансграничнитепътувания и биха гарантирали безпроблемно преживяване за пътуващите, упражняващи свободата си на движение, подчертават от ХОТРЕК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече