Зоран Заев със зов към България и ЕС: Има проекти за прекрояване на границите в региона

0

- Advertisement -

Премиерът Зоран Заев е притеснен за границите на Северна Македония заради националистически проекти, съобщи БНР. ”Феноменът на „нон-пейпърите“ и сега този повторно иницииран проект „Илирида“ (Илирида или Република Илирида е названието на държавно-политически проект на албанците в Македония) са промоутъри на националистическа политика в региона, и не само в региона, когато Европа мълчи”, каза Заев в интервю за ТВ ”Клан Македония”.

„Това е сигнал и за България, и за Брюксел, че трябва да продължат процеса на интеграция на региона в ЕС по-интензивно. Северна Македония е пример за държава, която със своята концепция „Едно общество за всички“ обедини всички различни етнически общности“, каза Заев.

- Advertisement -

„Трябва допълнително да подсилим инициативата за регионално сътрудничество, но повтарям: Отговорът на проектите за „велики държави“ и нови граници на Балканите трябва да бъде даден от ЕС чрез засилване на европейските интеграционни процеси за региона“, каза Заев.

Той добавя, че националистически проекти като тези, които се популяризират в някои нон-пейпъри като този за „Илирида“, не минават и няма да получат нито председател на местна общност, нито общински съветник или депутат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече