Очаквано! От банките само ББР е на червено в ковид кризата

0

- Advertisement -

ББР е единствената банка у нас, която излиза на загуба в ковид кризата. Държавната кредитна институция е с отрицателен финансов резултат от 104,6 млн. лв. за миналата година, а през първото тримесечие на тази година продължава да е на червено с 5,6 млн. лв, пише „Сега“.

Това става на фона на съществен ръст на печалбата на банковата система за първите месеци на 2021 г. За периода януари-април банките в България са реализирали 484 млн. лв. чиста печалба, което е с 36% повече от същия период на миналата година, показва последната статистика на БНБ.

Така банковият сектор отново се връща към предпандемичните години, когато бележеше двуцифрени ръстове на финансовите си резултати. Да припомним, че ковид кризата и допълнителните разходи за провизиране на очаквани лоши кредити след мораторима успяха да изтрият над 50% от печалбата на банките у нас в сравнение с предпандемичната 2019 г. През 2020 г. банковата система отчете 815 млн. лв. печалба – с 860 млн. лв. по-малко от отчетената в края на декември 2019 г.

Раздадените безлихвени кредити на пострадали от ковид кризата граждани и гаранциите за бизнеса са причина през миналата година ББР да излезе на загуба, става ясно от обясненията на държавната финансова институция.

През миналата година след избухването на ковид-пандемията и обявеното извънредно положение държавата увеличи капитала на ББР със 700 млн. лв. с цел подпомагане на засегнатите граждани и фирми. Към края на май т.г. одобрените заеми за принудените да излязат в неплатен отпуск наети служители, както и самоосигуряващи се лица, са 48 865, а отпуснатата сума е на обща стойност 230,18 млн. лв., отчитат от банката. Отделно по програмата за подпомагане на бизнеса ББР е потвърдила 1729 кредита за над 254,5 млн. лв. Така общо по двете програми одобреното финансиране е за 484,858 млн. лв. или 69% от предоставените от държавата 700 млн. лв.

По тези гаранции ББР очаква загуби и съгласно Международните стандарти за финансова отчетност такива вече са отчетени през 2020 г. Това е, причина банката да излезе на загуба за пръв път от 12 години, посочват от банката.

„Максималният размер на очакваните загуби е равен на внесения от държавата чрез увеличение капитал. Този капитал да не може да се използва за друг вид кредитна дейност извън гаранционните програми за подкрепа на пострадалите от пандемията“, уточняват още от ББР.

- Advertisement -

От периода на създаването й като Насърчителна банка през 1999 г. до днес, българската държава е повишавала капитала на банката три пъти с конкретна цел:

– през 2008 г. – с 500 млн. лева, като мярка на правителството на Сергей Станишев за справяне с последиците от световната икономическа криза;

– два пъти през 2020 г. – със 700 млн. лева, като мярка на правителството на Бойко Борисов за създаване на гаранционни програми за подкрепа на физически и юридически лица, пострадали от COVID-19,

– и със 140 млн. лв. за закупуване на емисия акции – необходимо условие пред България, за да се присъедини към валутния механизъм ERM2 и банковия съюз.

От банката подчертават, че са търговско дружество, което се самоиздържа от дейността сине работисъс средства от държавния бюджет и не е бюджетно предприятие. Освен това за разлика от повечето национални банки за развитие, ББР не ползвала пълна държавна гаранция.

За периода от 2009 г. до началото на COVID-кризата през 2020 г. тя е реализирала всяка година печалба. Общата й сума за 10-годишния период е229 млн. лв. след данъци, като около 30% банката е върнала обратно в бюджетапод формата на дивидент. През периода 2009-2019 капиталът на ББР не е увеличаван, като банката изцяло е самофинансирала дейността си – от собствен капитал (752 млн. лева към 31.03.2020 г.) и  от привлечените кредитни линии от чуждестранни финансови институции.

ББР разпространи и данни за подкрепените малки и средни фирми през годините, в опит да отговорят на оповестените от служебния министър на икономиката Кирил Петков скандални факти, че 90% от кредитния портфейл на банката или 1.7 млрд. лв. е даден на 20 фирми.

От 2009 г., когато се трансформира в банка за развитие, до днес, групата на ББР е подкрепила 18 500 български компании, посочват от ББР. От тях на 6500 малки и средни фирми са отпуснати над 2,6 млрд. лв. – заеми или друга форма на финансова подкрепа. Това означава, че средно на година около 590 компании са били подкрепени от държавната банка. Останалите 12 000 компании са получили заеми от търговските банки, гарантирани от ББР, като общата стойност на тези заеми надхвърля 3 млрд. лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече