Проф. Мира Кожухарова иска анализ на действията на НОЩ

0

- Advertisement -

„Нужен ни е анализ на действията на Националния оперативен щаб (НОЩ), действал от началото на пандемията“, заяви пред Nova съветникът на здравния министър Мира Кожухарова.

Според нея, анализът ще бъде полезен за да си вземе поука от грешките, които са направени. Тя добави, че цифрите от смъртността са показателни за наложената ревизията, която министерството предприе.

„Най-голяма грешка беше, че още в началото нямаше епидемиологичен план за справяне с кризата, а се създаде хаос”, посочи Кожухарова.

- Advertisement -

По думите й епидемията не е приключила. През есенно-зимния сезон заболеваемостта отново ще се вдигне. Затова сега е моментът всеки да се ваксинира. Най-вече възрастните хора и тези с хронични заболявания трябва много сериозно да се замислят за имунизация. В много страни няма дом за възрастни, където всички да не са ваксинирани. Те не са задължени да го правят, но го правят.

Надявам се все повече хора да искат да се ваксинират. Нека и младите да се ваксинират, за да предпазят по този начин възрастните си родители от заразяване, допълни тя.

На този етап по отношение на децата бих препоръчала на ваксина да се подложат онези деца, които имат някакви хронични заболявания, а иначе това не е приоритетна тема – имунизацията на подрастващите. Но ако има тежки заболявания, има риск от усложнения при среща с вируса, допълни тя.

В момента мерките вървят към изравняване между държавите. За да избегнете тестването на влизане и излизане от държавите, просто се ваксинирайте, посочи тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече