Родна реч, омайна, сладка… „Емоджи“, „влогър“ и „блокчейн“ влязоха официално в българския език!

0

- Advertisement -

Включиха думи като „емоджи, влогър и блокчейн“ в речник на новите думи в българския език, изготвен от авторски колектив от БАН.

„Речник на новите думи в българския език /от първите две десетилетия на XXI век/“, който е дело на авторски колектив от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките, вече излезе от печат. Това съобщиха от пресцентърът на БАН.

- Advertisement -

Изданието е третата част от серията лексикографски справочници, издавани от 2001 година насам, в които се документират най-новите попълнения в българската лексика. В него са представени както думи, навлезли от други езици в началото на новия век, като емоджи, влогър, блокчейн, така и неологизми, образувани на българска почва, като блогороман, е-идентичност, еврочакалня.

В речник са влючени са също семантично обновени думи, като облак, нови съставни названия и терминологични съчетания, като защитено училище, дигитално неравенство, кръгова икономика, молекулярна кухня, и нови фразеологизми – като перфектната буря.

Речникът ще бъде полезен за всички, които се нуждаят от информация за значението и употребата на най-актуалната лексика и фразеология в българския език, отбелязват езиковедите от БАН.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече