Почитаме подвига на Ботев и загиналите за свободата ни

0

- Advertisement -

България се прекланя на 2 юни пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на българския народ.

Точно в 12 часа по традиция сигнал на сирени ще призове за почит към паметта и подвига на Ботев и героите от национално-освободителните борби.

В цялата страна ще се проведат възпоменателни чествания и церемонии. В Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България родолюбиви българи изкачват връх Околчица, където се провежда всенародно поклонение.

Поради ограничителните мерки, свързани с коронавируса, и тази година на върха не е предвидена официална програма.

„За мен най-голямото честване на Ботев е, когато заведеш детето си и му покажеш и разкажеш за делото и за живота на този човек. Всеки един от нас, ако грабне тази искрица и този пламък от него, ние ще сме достойни синовете на Ботев и неговото дело“, казва жител на Враца, цитиран от БНР.

- Advertisement -

„На 2 юни се чувствам изключително горд. Ежегодно се качвам. В тези моменти пламъкът избухва в още по-големи мащаби и чувството не може да се опише“, сподели друг негов съгражданин.

На път за историческия връх много участници в похода отдават почит и на лобното място на Ботев в местността Йолковица.

По повод 145-годишнината от гибелта на Христо Ботев, в родния град на поета революционер – Калофер, ще се състои митинг поклонение.

Преди това от Националния музей „Христо Ботев“ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ с минута мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България. 

С поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец ще бъде почетена годишнината от гибелта на Ботев и загиналите за свободата на България в община Смолян.

Поклонение в Деня на Ботев ще има и пред монумента на загиналите във войните в град Рила.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече