Прокуратурата нахлу в МВР, Гешев иска да осуети проверката за злоупотреби със СРС

0

- Advertisement -

Скандалът с подслушванията навлезе в нова фаза с решителната намеса на прокуратурата. 

Прокуратурата атакува МВР по всички фронтове. В министерството текат обиски и претърсвания, високопоставени служители се призоват на разпити, изискана е информация за новия шеф на ДАНС. Прави се опит да се осуети проверката за злоупотреби със СРС. Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред сайта bird.bg.  От прокуратурата засега няма официална информация.

Рашков обясни, че става дума за обиски в кабинетите на служителите, които участват в проверката за злоупотреба със СРС. „Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверка в службите „Вътрешна сигурност“ и ГДБОП във връзка с публикациите за СРС, като естествено, че възложих на Инспектората проверката и определих персоналния състав. Още на следващия ден получих писма от прокуратурата, с които се искат данни за част от служителите, на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР. Имаше и други въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден. Някои въпроси, струва ми се, не можеха да се отработят за един ден поради необходимост от елементарно технологично време. Изкуствена припряност, която цели да създаде напрежение. В един от тези списъци, какъвто списък беше изпратен и в друга една служба в МВР, най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев“, казва още Рашков пред bird.bg.

Новият председател на ДАНС веднага е призован и на разпит. За сряда е призован и новият шеф на ГДБОП, който встъпи в длъжност на 1 юни. Призовани са и други служители, включително и от „Вътрешна сигурност“. Вика ги следователят Людмил Георгиев в Националната следствена служба. „По какви въпроси ги викат – не знам“, казва Рашков.

Министърът обяснява още, че след като прокуратурата е изискала информация за двама от групата за проверка по СРС-скандала, той ги е изключил от екипа, за да не компрометира проверката. “Единият е бил подложен на личен обиск и претърсване на кабинета в националната полиция полиция”, казва още Рашков.

„Тези няколко дни се характеризират с изключителна активност на прокуратурата по отношение на личния състав, с ръководни качества най-вече“, обобщава служебният министър. И прави извод, че „прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР“ – без да е ясно по какви причини, непрекъснато се призовават десетки служители. Така се разстройва работата в министерството и най-вече дейността по проверката на проблемите около СРС. Рашков смята, че прокуратурата не желае такава проверка да бъде направена, макар че министърът има законово право да осъществява контрол. „Не знам защо се пречи. Изглежда целта е да се осуети проверката, включително и като се бави този процес, и това е в нечий интерес“, казва министърът. И добавя, че има информация, която все още не е документирана, че в миналите дни през шредитери са минали необичайно много материали. „Някой прави опит да заличи следите“, смята Рашков. Според него най-вероятно са съхранявани СРС, които не са влезли като доказателства по дела и които би трябвало да се унищожат. 

На въпрос дали има война между МВР и прокуратурата Рашков отговаря, че на този етап не може да твърди, че има война, тъй като „не ми е известно подобни действия да се предприема и в страната“. Според него прокуратурата като че ли се старае да стресира тези новоназначените служители и да разстрои работата на службите.

- Advertisement -

„Прокуратурата предприема активни действия по отношение и на други представители на правителството“, продължи Рашков. И даде за пример Министерството на финансите. „Там под обстрел, бих казал, е директорът на НАП Спецов“, обясни министърът. И свърза това с обявените данни за милиардите несъбран ДДС. Думите на Рашков съвпадат с реплика на финансовия министър Асен Василев от днес. На въпрос на “Свободна Европа” дали в “Лукойл” има открити нарушения министърът отговори, че това е обект на данъчната тайна, „за която ако Ви отговоря в момента, господин Гешев ще бъде в моя офис утре“.

„Образували са десетки дела, като на конвейер и вероятно без да са налице законовите условия. Една от моите версии е, че са образували дела по тежконаказуеми текстове, за да могат да използват СРС. Всички длъжностни лица да се подложат на контрол с цел постигане на политически цели. Възприемам доста сериозно ситуацията, тя съдържа много тревога, защото прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна, съвсем открито застана на страната на онези, на които българският народ не им гласува доверие на последните избори“, обобщи Рашков. И допълни, че тъй като Бойко Борисов вече е извън властта, прокуратурата като че ли заема неговото място в политическата борба. 

„Не ме карайте да коментирам неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборна обстановка. Прокуратурата не може да спре да работи, защото на някой не му харесва“, коментира твърденията на Бойко Рашков говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ. 

„Прокуратурата стриктно спазва закона и очаква взаимодействие от всички правоохранителни органи, защото това е в интерес на всички българи. Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки“, твърди още тя.

Началникът на сектор „Културно-исторически ценности” в ГД „Национална полиция” Ангел Папалезов е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на културно-исторически ценности и за пране на пари, съобщи тази сутрин Специализираната прокуратура. Извършени са претърсвания и обиски в дома му и в кабинета му в националната полиция. 

БНТ твърди, че имало данни, че уличеният полицай през годините многократно да се е срещал с укриващия се в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков. Папалезов е назначен е за титуляр след пенсионирането на Кирил Христосков, който пък като пенсионер започва да работи във фондация „Тракия“ на Васил Божков. 

Ангел Папалезов миналата седмица е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков, твърдят още източниците на БНТ. В понеделник е отстранен от проверяващия екип.

Според други данни, Папалезов е трябва да проверява твърденията за участие на МВР в подслушването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече