Санкционираният Божков благодарен на САЩ, че видели сигнала му срещу Баце и шайката

0

- Advertisement -

„Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов“. Това написа във Фейсбук намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков като първа реакция и коментар на решението на американския Държавен департамент да му наложи тежки санкции по обвинения за корупция.

От всички засегнати от #хунтата , аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции, твърди още той. Божков очевидно има предвид сигналът си, че е дал над 60 млн.лв като такса спокойствие на бившия премиер и на бившия финансов министър. Двамата категорично отрекоха да са получавали пари от бизнесмена, а Борисов дори обяви, че е получил от него само една пура.

Не става ясно обаче откъде сега Божков извлича, че САЩ са взели предвид сигнала му, след като Борисов и Горанов не фигурират в доклада на Държавния департамент. Там има следните изречения: „Васил Крумов Божков („Божков“), български бизнесмен и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). Държавният департамент не казва кой е въпросният политически лидер.

„P.S. : Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки “олигарха” Бил Браудър, несправедиво обвинен в укриване на данъци“, пише още Божков.

- Advertisement -

Часове по-рано бившият депутат от ДПС Делян Пеевски заяви, че санкциите, които са му наложени от САЩ по закона “Магнитски”, са недопустими и тенденциозни, и ще ги обжалва.

В отворено писмо до медиите той твърди, че „не е извършил нищо, с което да е накърнил международно признати човешки права“. „Не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт. Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон“, пише Пеевски.

Той дори знае кой е подстрекател на санкциите. “Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада“, обяснява Пеевски. И се заканва американските му адвокати да предприемат всички законови действия срещу този акт.

Представители на Васил Божков обясниха пред “Сега”, че той ще коментира, след като се запознае с решението на американските власти.

Caнкциoнирaният oт CAЩ Aлeкcaндър Мaнoлeв кaзa прeд Би Ти Ви, чe рaзбирa oт мeдиитe зa санкциите, и щe кoмeнтирa, cлeд кaтo ce зaпoзнae c дoкумeнтитe. Друг от посочените – Пeтър Хaрaлaмпиeв, обяви, чe нe знae нищo и също oткaзa кoмeнтaр.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече