Експериментът на ЦИК: Жените гласуват по-бързо и сръчно от мъжете

0

- Advertisement -

Още тази неделя (6 юни) Централната избирателна комисия организира още три пробни гласувания за граждани – в районите „Люлин“, „Триадица“ и „Подуяне“ в София. Това заявиха на брифинг говорителите Росица Матева и Цветозар Томов за това как върви подготовката и организацията за произвеждането на изборите за народни представители за Народно събрание.

От ЦИК съобщиха и данни за резултатте от тестовете в Добраславци и Сливница.

Средното време, за което са гласували в Доброславци е 01:13 мин., в Сливница 01:05 мин., а средното време за всички, включили се в тези два теста, е 01:09 мин.

- Advertisement -

„Хората с висше образование са гласували за 57 секунди, хората със средно образование – за 01.09 мин.Най-бавно гласуват хората с ниско образование – 01:53 мин. Оказва се, че жените гласуват значително по-бързо и ловко от мъжете. Относно критерият възраст при гласуване – вижда се, че при увеличаване възрастта на хората им трябва и повече време за гласуване. 18-29-годишните  са гласували за 56 секунди, 30-39-годишните за 51 секунди, 40-49-годишните за 01:02 мин., 50-59-годишните за 01:05 мин., хората на възраст 60-69 години за гласували за 01:14 мин. и по-възрастните хора над 70 години са били особено затруднени – за 01:33 мин.“, заяви Цветозар Томов.

От ЦИК заявиха, че тези резултати им дават основание за умерен оптимизъм, че хората могат да се справят с тази нова технология на гласуване. Все пак от изключително значение ще е и разяснителната кампания на ЦИК.

„Важно е хората да преодолеят психологическите притеснения от този тип гласуване“, допълниха от комисията и и описаха фигурата на човека, който ще има проблем с машината – над 70-годишен с по-ниско образование и живее на село.

Във всички секции, в които има машини, ще има отпечатани и хартиени бюлетини, колкото са избирателите по списък, подчертаха от ЦИК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече