Предлагат удължаване на мерките в подкрепа на бизнеса в София

0

- Advertisement -

Да бъдат удължени мерките в подкрепа на бизнеса в София, който пострада вследствие на COVID кризата. Предложение за това е направено от общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

Това е четвърти пакет икономически мерки, предвиждащ редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти и бе обсъден на среща с представители на бизнеса, в която участваха съветниците от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, Николай Стойнев, Ботьо Ботев, Прошко Прошков и Карлос Контрера от ВМРО.

Мерките за подпомагане на бизнеса в столицата се предвижда да влязат в сила до 1 октомври. Предвидените мерки са пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на Столична община – районни кметове/общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.

- Advertisement -

От общината планират намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана. При спад в оборота над 50 процента в сравнение със същия период на 2019 г. отстъпката се предвижда да е 50 %.

При спад в оборота между 20 и 50 % в сравнение със същия период на 2019 г. отстъпката е предвидено да е 20 % За занаятчии фиксираната отстъпка ще е 50 %, а за земеделските производители – 20 %.

Предлага се също пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20 %.

Предвидена е и 50 процента фиксирана отстъпка от таксата „тротоарно право“ за разполагане на маси и столове за консумация на открито.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече