Прокуратурата започва проверка срещу Пеевски!

0

- Advertisement -

Прокуратурата обяви в четвъртък, че започва проверка срещу Делян Пеевски, използвайки данните, посочени в съобщението за налагане на санкции по закона „Магнитски“. Така държавното обвинение реагира на решението на САЩ да наложи санкции на двама от най-влиятелните българи.

Съобщението на прокуратурата има за цел да покаже, че институцията е работила по лица с наложени санкции, преди самите санкции да бъдат наложени.

„Ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред“, обещава българската прокуратура.

Преди повече от година и половина САЩ наложиха санкции за „сериозна корупция“ срещу съдия от спецсъда Андон Миталов. Срещу него няма досъдебно производство, САЩ не предоставиха допълнителна информация и съдия Миталов все още си правораздава.

Сега прокуратурата се опитва да изглежда по-решително.

В съобщението се напомня, че Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българските в чужбина са предадени на съд за корупция и търговия с влияние с процедурата по издаване на български паспорти.

- Advertisement -

Бившият заместник-министърът Александър Манолев е предаден на съд по обвинение за злоупотребите с европейски пари с къщата за гости край Благоевград. Случаят бе разкрит от сайта „Биволъ“ и местна медия. Прокуратурата се задейства след това.

През януари 2020 година прокуратурата изведнъж прогледна за Васил Божков и му бяха повдигнати десетина обвинения. Бизнесът му с моментните лотарийни игри беше национализиран, а малко преди да бъде арестуван Божков успя да стигне до Дубай.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че тя не е правила нищо само срещу Делян Пеевски и свързвания с него Илко Желязков. Сега институцията обещава да стори това. През последните 6 години Иван Гешев многократно е показвал, че не вижда никаква връзка между Делян Пеевски и аферата „КТБ“, по която беше водещ наблюдаващ прокурор. През това време в медиите излезе огромно количество информация, което показва сянката на бившия депутат от ДПС върху фалиралата банка.

Готовност да свидетелстват са изразявали много хора, включително бившият собственик на КТБ Цветан Василев и Васил Божков. Възможност за това не им е била дадена.

„По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на САЩ, прокуратурата заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията“, декларира в четвъртък прокуратурата..

В съобщението се допълва, че се оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията.

„Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб“, казва прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече